2024.04.18. - Andrea, Ilma

Tea ABC

Tea ABC
A hideg utcáról a lakásba lépve nagyon jól tud esni egy csésze gõzölgõ, illatos tea, amely ellazítja a testet és a lelket. Ahány teafajta, annyi hatás és hangulat. Érdemes megismerkedni velük! Teázni idõigényes dolog, valóságos szertartás, ha megadjuk a módját. A kapkodva leforrázott, félig kiázott, majd felhörpintett filteres tea persze nem az igazi. Egészen más élmény az illatos teafüvek között megtalálni és szabályosan elkészíteni a hangulatnak megfelelõt. A teázás népszerûségének egyik titka a változatosságban rejlik: ahány fajta, annyiféle ízvilág.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Tévhit, hogy a teafû csak forrázva jó. A zöld, fehér és mate teákat kíméletesen kell elkészíteni, legfeljebb 70 fokos vízzel. A többi teaféle elviseli a forró vizet. Ha nagy szûrõbe tesszük a leveleket, ki tudják bontakoztatni teljes aromájukat.

Az édesítés legtöbbször egyéni ízlés dolga. Általánosságban igaz, hogy a fehér kristálycukor a könnyû, finom aromájú fekete teákhoz illik. A kandis- és a nyers barna cukor enyhe karamellízt kölcsönöz az egzotikus fajtáknak. Gyümölcsteákhoz legjobb édesítõ az akácméz, amely semleges ízû és gyorsan feloldódik. A gyógynövényes változatokat ellenben érdemes magukban, édesítés nélkül inni. Tovább variálható a teák ízvilága tej, tejszín vagy citromlé hozzáadásával. Míg elõbbiek inkább az aromás fekete teákhoz illenek, citromlevet akár gyümölcsös vagy zöld teába is tehetünk. Ha meg szeretnénk õrizni a gyümölcs C-vitamin- tartalmát, akkor ne forró, hanem langyosra hûlt italba öntsük a citromlevet.

Bár üvegpohárban szépen mutatnak a különféle színû teák, így tálalva gyorsan kihûlnek. Jobb megoldást jelentenek a kerámiából készült bögrék, illetve a kerámiából vagy öntött vasból készült kannák, amelyeket mécseses melegítõre is tehetünk. A tealeveleket mindig légmentesen záródó fém tárolóedényben tartsuk. Így hosszan elállnak és megõrzik aromájukat.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!