Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A banánfélék évelõ örökzöldek, akár 15 méter magasra is nõhetnek. A növény járulékos gyökérrendszere a szár szövetébõl fejlõdik ki, azonban valódi szára nincs. A virágzatot bordós-lilás virágok együttese alkotja, amelyen füzérben fejlõdnek a gyümölcsök. A virágok elnyílása után 90-120 napra fejlõdik ki a bogyótermés. Zölden szüretelik, és az érés lassítása érdekében hûvös helyen tárolják, így zamata nem egészen olyan, mint az élõhelyén kapható gyümölcsé.
A gyümölcsben található magnézium, kálium és kalcium révén a banán természetes gyógyszerként mûködik. Emellett nagymennyiségû B6-vitamint és cinket szolgáltat szervezetednek. A zsenge banánleveleket borogatás formájában használhatod égések hûtésére, a hajtások nedvét pedig hasmenés és hajhullás ellen. A banán cserepes ajkakra, fáradságra és hajhullásra is kitûnõ gyógyír, a gyökerekbõl nyert nedv pedig lázcsillapító hatású.
Tévednek azok, akik azt hiszik, hogy a banán hizlal. Igaz ugyan, hogy szénhidráttartalma magas, azonban egy átlagos banán csak 110 kalóriát és csupán 0,6 gramm zsírt tartalmaz! A banán csak annyira hizlal, mint bármelyik más energiát szolgáltató élelmiszer, ha többet eszel belõle, mint amennyire szervezetednek szüksége van. Egyetlen banán csak kétszer annyi szénhidrátot tartalmaz, mint egy átlagos narancs, tíz deka banánban még kétszer annyi kalória sincs, mint ugyanennyi szõlõben vagy éppenséggel cseresznyében, azonban háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint egy átlagos alma, és tízszer annyi B6-vitamint, mint egy körte.