Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Egy másik veszélyes allergén a mogyoró és a dió. Ezt már a "Mikulás meghozta a puttonyában", tehát ettõl kezdve számíthatunk enyhébb vagy kifejezettebb allergiás reakciókra. Van, akinek csak bizsergõ érzése lesz a nyelvén, szájnyálkahártyáján a megrágásakor, de van, akinek az arca, torka is bedagad az olajos magvúak fogyasztásakor. (Az olajos magvúakhoz tartozik a mogyoró mellett többek között a földimogyoró, a dió, a mandula - ebbõl készül a marcipán -, a szezámmag, a mák és a pisztácia is. Sütés-fõzés közben a máknak csökken az allergiát kiváltó aktivitása.) Az enyhe tünetek kb. fél óra alatt maguktól megszûnhetnek, a súlyosabbakkal mihamarabb orvoshoz kell fordulni, esetleg még kórházi megfigyelésre is sor kerülhet. Otthon, ha az ismerten allergiás betegnek van allergia elleni gyógyszere, azt azonnal be kell vennie.
Az allergének felszívódását az alkohol és a szénsavas italok fokozhatják. Ezért akinek a haltól, olajos magvúaktól korábban csak enyhe tünetei voltak, annál bor vagy pezsgõ ivásakor a panaszok súlyosbodhatnak. A szénsavas üdítõk is rontanak a beteg állapotán.
A sütemények három fontos alkotórésze a liszt, a tojás és a tej. Ezek is panaszokat válthatnak ki az allergiás, illetve lisztérzékeny betegeknél. A lisztérzékenység (cöliákia) esetén a búzából, rozsból, árpából vagy zabból készült táplálék elfogyasztása nem vált ki azonnali tüneteket, de a gluténmentes diétát a betegnek élete végéig tartania kell. (Glutén = a gabonaféléknek az a fehérjéje, amely a lisztérzékeny betegek bélnyálkahártyáját tönkretéve a felszívódási zavart okozza.) A tojás igazoltan szerepet játszik az ekcémás bõrtünetek 40%-ának létrehozásában, súlyosbításában. A tej-allergia kinõhetõ, ezért a betegek jelentõs része (több mint 90%-a) 3 éves kor alatti. Õk még kis mennyiségû tejfehérjét sem ehetnek, mert akár súlyos allergiás reakció is létrejöhet pár percen belül. Ezért még a sajtot, túrót, a felvágottak jelentõs részét is ki kell hagyniuk az étrendjükbõl. A tejcukorérzékenyeknek csak a tej, tejjel készült ételek, tejföl, tejszín okoz hasmenést, haspuffadást, ami elronthatja az ünnepi hangulatot. A tejcsokoládéban is van annyi tejcukor, ami nagyobb mennyiség elfogyasztásakor már panaszokat okozhat. Laktózmentes tejet használhatnak a tejcukorérzékenyek a fõzéshez. A növényi alapú tejtermékutánzatok megfelelõ helyettesítõnek bizonyulnak a diéta kialakításakor, sajtot, túrót általában nyugodtan ehetnek.
A süteményekhez felhasznált illatosító- és színezékanyagok, valamint fûszerek szintén okozhatnak allergiás tüneteket. A perubalzsam-érzékenység viszonylag gyakori, ebben az esetben javasolt a fahéj, a vanília és a cola-félék fogyasztásának a kerülése is. A kémiai vegyületek rokonsága miatt nem ajánlatos kozmetikai szerek használata sem.
Szezonja van a déligyümölcsöknek is. Akad olyan beteg, aki a narancs héjának eltávolításakor kezén bõrpírt, fájdalmat észlel. A banán egyeseknél allergiához hasonló tüneteket (kiütések, arcduzzanat) vált ki, de beszámoltak már kivi-, kókusz- és mangóallergiáról is. Ezeket a gyümölcsöket azonban könnyû elkerülni, nem fogyasztani.
Asztmás betegek többször elpanaszolták, hogy a karácsonyfa felállítását követõen nehézlégzésük jelentkezett. Ezt részben a fa pollenje, illetve a kipárolgó illóolajok provokáló hatása okozhatja, de lehet, hogy a fenyõre rakódott szennyezõanyagok váltják ki a tüneteket. Érdemes a fát a szobába bevitel elõtt "lefürdetni". A dohányfüst, légfrissítõk is irritálhatják a légutakat, köhögést, nehézlégzést okozhatnak.
A kisgyermekeket félteni kell mind a halszálkától, mind pedig a mogyoró félrenyelésétõl. Jobb, ha nem is kapnak szálkás halat, darabos mogyorót. Azonban, ha a gyermek ezek fogyasztása közben köhög, torokfájásról panaszkodik, érdemes azonnal orvoshoz vinni, hogy a késõbbi súlyos következményeket elkerüljük. A karácsony így lesz békés és boldog.
Dr. Hidvégi Edit