2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Ilyeneket eszünk - szabálytalanságok az ételláncban

Ilyeneket eszünk - szabálytalanságok az ételláncban
Ezen a nyáron az élelmiszerlánc egészét ellenõrzik a hatóságok, amelyek olykor keményen büntetnek is. A már feldolgozott vizsgálatok alapján elmondható, hogy szinte minden területen akadtak szabálytalanságok. Az élelmiszer-elõállítás és -forgalmazás területén kiemelt irány a hûtési lánc biztosítása az alapanyagok és a késztermékek kiszállítása és tárolása során, valamint a nyomon követhetõség - ami az élelmiszer-biztonság és a feketegazdaság elleni küzdelem szempontjából egyaránt fontos -, különösen a sertéshúsnál és a sertéshústermékeknél.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az élelmiszerek közül fokozottan ellenõrzik a tejtermékeket, az ásványvizeket, a sört, a jégkrémeket, valamint az elõkészített húsok elõállítását és forgalmazását. A borászati termékek ellenõrzése a hazai és külföldi származású, magas árfekvésû táj- és minõségi palackos borokra, illetve a borpárlatokra, brandykre terjed ki.

A zöldség-gyümölcs szektorban egyrészt a növényvédõszer-maradékokra, másrészt a forgalmazási, minõségi szabványokra figyelnek különösen, a takarmánykereskedelem ellenõrzése a házi kedvenceknek szánt takarmányokra, különösen a nyers állati eredetû termékekre fokuszál.A már feldolgozott ellenõrzések során - azaz július elsejéig - a méztermelésnél elsõsorban a kistermelõknél, méhészeknél találtak hiányosságokat a nyilvántartások vezetésében, a felvásárlóknál és a csomagolóknál nem tapasztaltak szabálytalanságot. A szarvasmarha-ágazatban az ENAR-rendszerrel volt a legtöbb gond, egyéb nyilvántartási, illetve járványvédelmi hiányosságok mellett.

A vágóhidakon több esetben nem felelt meg az állatszállítások állatvédelmi elõírásainak a szállítmányt kísérõ dokumentáció vagy a szállító jármû alkalmassága, illetve az állatok elhelyezése, ezek kapcsán hatósági intézkedésekre került sor. A tejfeldolgozó üzemeknél a beszállítók járványtani igazolásával, illetve a hûtési lánc biztosításával voltak olykor minõségvédelmi bírsághoz is vezetõ bajok. A sertésvágóhidak, -feldolgozók vizsgálatakor mind a nyomon követhetõség, mind a hûtési lánc, mind a melléktermékek kezelése esetében találtak elmaradásokat (egyebek mellett), ezeknél azonnali intézkedésre szólították fel a tulajdonosokat. Egy lakossági bejelentést követõen tartott ellenõrzés nyomán illegális tevékenységet is felszámoltak, állat-egészségügyi bírság kiszabása mellett.

A takarmánykereskedelemben hazai és külföldi tételeket is ellenõriztek, itt fõleg a jelöléseket érték kifogások, de lejárt szavatossági idõvel, a hûtési lánc megszakadásával is találkoztak, és a nyomon követhetõség sem volt mindig megfelelõ. Összesen 33 tételt vontak ki a forgalomból, bírságot egy esetben szabtak ki. A borászati termékek közül tíz tételt kifogásoltak - mind hazai elõállítású volt -, fõleg minõsítési és jelölési, két esetben összetételi hiba miatt. Hatszor vontak ki árut a forgalomból, ezek miatt bírságoltak is.A zöldség-gyümölcs ellenõrzések alkalmával a megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság analitikai laboratóriumai, vizsgálatai alapján nem jelentettek növényvédõszer-maradékot tartalmazó terméket. A forgalmazási minõségi szabványokat figyelõ Zöldség-Gyümölcs Minõségellenõrzési Szolgálat folyamatosan végzi a kockázatbecslésen alapuló belföldi ellenõrzéseket; az adott idõszakban 58-szor vetettek ki minõségvédelmi bírságot; a leggyakrabban kifogásolt termék a vöröshagyma és a görögdinnye volt. A leggyakoribb ok a jelölési és a romlóhiba, ezek következtében az esetek döntõ többségében megtiltották a forgalmazást. Egy tétel vöröshagyma jelölési hiányosságai miatt 2 179 680 forint bírságot szabtak ki, ezenkívül az ellenõrök kilencszer vetettek ki 100 000 forint feletti bírságot.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!