Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az eredmények azt mutatták, hogy akik a fentieknek megfelelõen jártak el mind a 18 hónapon keresztül, szignifikánsan lejjebb ment a zsírtömegük azokhoz a résztvevõkhöz képest, akik napi 800 mg-nál kevesebb kalciumot juttattak a szervezetükbe.
A 12 hónapig tartó klinikai vizsgálat kezdetén alacsony kalcium bevitel mellett arra utasították a nõket, hogy három lehetséges étrend közül válasszanak: kevés tejtermék (800 mg-nál kevesebb napi Ca bevitel), közepesen tejgazdag étrend (napi 1000-1100 mg Ca), illetve magas tejfogyasztás (napi 1300-1400 mg Ca). Miközben az elsõ évben nem mutatkozott testtömeg, illetve testsúly különbség az egyének között, fél évvel késõbb már igen jelentõs volt az eltérés a két szélsõ csoport tagjai között.
A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tej és kalcium hatása a normál súlyú fiatal nõk esetében csak viszonylag hosszabb idõ alatt hozza meg a várható pozitív eredményeket. A tanulmány szerzõi azt javasolják, hogy nemzeti szinten kell kidolgozni azt a stratégiát, hogy az Egyesült Államokban növekedjen a kalcium bevitel, hiszen amúgy is a lakosság nagy átlaga a javasolt szint alatt fogyaszt. Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint minden 8 év feletti személynek napi mintegy 700 grammnyi (24 uncia), és 8 éves kor alattiaknál kb. 500 grammnyi (16 uncia) tejtermék fogyasztása javasolt - olvasható az Elhízás címû szaklapban.
mti/hvg.hu