2024.03.29. - Auguszta

Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkása

Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkása
Tápláló reggeli: a zabpehely és zabkásaA zab pelyhesített formája az egyik legkedveltebb reggeli, és a müzlik fontos alapanyaga is. A zab az egyik legfinomabb gabonafajta, a gyerekeknek is nagy kedvence. Édeskés íze miatt remekül illik süteményekhez, édességekhez, valamint a reggeli müzlinek is fontos alkotója. A zabkása Észak-Európában a mai napig nagy népszerűségnek örvendő étel, melyet főként melegen, finom fűszerekkel ízesítve készítenek el. Eredetileg a skótok nagy nemzeti étele. A zab fogyasztása kiváló egészségügyi hatásai miatt is ajánlott.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A zab ugyanis rendkívül tápláló, energiát adó gabona, tartalmaz B1-, B5- és B6-vitamint, E-vitamint, rostot bőségesen, valamint vasat, foszfort és kalciumot is.

Jótékony hatással van az emésztésre, segíti a székrekedést, valamint vérszegénység esetén is ajánlott a fogyasztása. Emellett orvosi vizsgálatok sora bizonyította már vérnyomást és koleszterint csökkentő tulajdonságát. A népgyógyászatban idegnyugtatóként és rossz alvás esetén is javasolják.


A zab és a zabkása emésztésre gyakorolt pozitív hatásait diétákban is előszeretettel használják. Mivel a zab jól telíti a szervezetet, fogyasztása után csak sokára alakul ki az éhségérzet, így akár napokig el lehet zabkásán lenni.

Zabkása:

1 adag elkészítéséhez forraljunk fel 3 dl tejet, majd tegyünk bele 5 dkg zabpelyhet. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik, majd adjunk hozzá fél teáskanál fahéjat és vaníliát, ízlés szerint locsoljuk meg mézzel, és keverjük alaposan össze. Tálaláskor adhatunk hozzá natúr joghurtot és friss gyümölcsöket is ízlés szerint.

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!