2024.03.29. - Auguszta

Lassítja az öregedést a sárgarépa

Lassítja az öregedést a sárgarépa
A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A répa béta-karotin tartalma védi a szem egészségét. A legújabb kutatások szerint a béta-karotin gátolja a tumorok kifejlõdését, különösen a tüdõrákot és a hasnyálmirigyrákot.

A sárgarépa a hasmenés és a székrekedés gyógyítására is kitûnõ. Sárgarépaleves még csecsemõknek is adható, hiszen durva beavatkozás nélkül fejti ki gyógyhatását. Hagyományosan féregûzésre is használják, különösen a gyerekkori cérnagilisztának jó gyógyszere a reggel éhgyomorra fogyasztott répalé.

Már mindenki hallott már róla, hogy ha sárgarépát fogyasztunk napozás elõtt, szebb és tartósabb barna színt szerezhetünk. Úszás után, napozás közben, amikor amúgy is fontos a folyadékpótlás, igyunk répalevet is tartalmazó üdítõt.

A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa fõzve táplálóbb, mint nyersen, ugyanis a fõzés során károsodnak a vastag sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetõbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.

Bár a sárgarépa mindennapjaink része, mégis, önálló ételként tulajdonképpen ritkán fogyasztjuk, inkább csak ételeink alkotórészeként. Készíthetünk belõle salátát, fõzeléket, de még ízletes desszertet is!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!