A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A sárgarépa a hasmenés és a székrekedés gyógyítására is kitûnõ. Sárgarépaleves még csecsemõknek is adható, hiszen durva beavatkozás nélkül fejti ki gyógyhatását. Hagyományosan féregûzésre is használják, különösen a gyerekkori cérnagilisztának jó gyógyszere a reggel éhgyomorra fogyasztott répalé.
Már mindenki hallott már róla, hogy ha sárgarépát fogyasztunk napozás elõtt, szebb és tartósabb barna színt szerezhetünk. Úszás után, napozás közben, amikor amúgy is fontos a folyadékpótlás, igyunk répalevet is tartalmazó üdítõt.
A legtöbb zöldségfélével ellentétben, a sárgarépa fõzve táplálóbb, mint nyersen, ugyanis a fõzés során károsodnak a vastag sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetõbbé válik, és ha az ételben a felszívódáshoz szükséges zsírok is jelen vannak, akkor a sárgarépa karotintartalmának több mint a fele hasznosul.
Bár a sárgarépa mindennapjaink része, mégis, önálló ételként tulajdonképpen ritkán fogyasztjuk, inkább csak ételeink alkotórészeként. Készíthetünk belõle salátát, fõzeléket, de még ízletes desszertet is!