2024.04.25. - Márk

Külsõleg és belsõleg is hasznos szervezetünknek az uborka

Külsõleg és belsõleg is hasznos szervezetünknek az uborka
Egyik legegészségesebb zöldségünk az uborka. Nem csak arcpakolásként kiváló, de bõrtisztító hatása miatt is igen közkedvelt növény. Manapság az egészséges táplálkozás fokozatos becsempészése életmódunkba mindenhol vezetõ téma lett - persze joggal. Igaz a mondás, hogy "Azok vagyunk, amit megeszünk", szervezetünk ugyanis a bevitt tápanyagokból építkezik. Mostanra a népbetegségek egyre szélesedõ tárháza miatt egyre többen kezdik felismerni, hogy a tudatos reform táplálkozás elengedhetetlenül szükséges a betegségek elkerülése érdekében.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Egyértelmûen a megfelelõ táplálkozás alapját képezi a megfelelõ mennyiségû és minõségû zöldségfogyasztás, melynek egyik nagyon fontos szereplõje az uborka. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás élettani szerepe rendkívül jelentõs.Víztartalma igen magas (96%), gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma segíti a vesemûködést, tápértéke azonban csekély. Értékes anyagainak nagy része héjában található, ezért érdemes azt is fogyasztani.

Az uborkalét külsõleg és belsõleg egyaránt használják. Ha megisszuk, kellemes üdítõhöz jutunk, emellett magas vitamin és ásványi só tartalma biztosítja számunkra a jó közérzetet. Más zöldségek levével is bátran keverhetjük, répalével például remek vitaminbomba.Az uborkalé szépítõszerként is kiváló, a gyógyászatban egyes bõrápoló termékek alapanyagában is megtalálható. Kozmetikumként is népszerû, az uborkakrém, illetve uborkaszesz üdébbé teszi a bõrt, fiatalító hatású. A kozmetikusok szerint leginkább az ödémás szem környékének ápolására használható a friss uborka.

Rovarcsípés esetén a péppé zúzott uborka hûsítõlég hat. Régen a nõk elõszeretettel alkalmazták felszeletelve napégett bõrre, enyhítette azt, ami meggátolta a felhólyagosodást.

Az uborkát egész évben fogyaszthatjuk. Nyáron frissen salátaként, ami jót tesz a gyomornak, segíti az emésztést, a többi évszakban pedig tartósított formában. Amellett, hogy kedvezõ hatással van a gyomor mûködésére, nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású.Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkával, fokhagymával és joghurttal lehet elkészíteni a legegyszerûbben. Fûszerként pedig fehér borsot, sót és olíva olajat érdemes hozzáadni.Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a vizesedés és a káliumhiány elleni harcban hatásos fegyver. Pozitív hatásai miatt érdemes elõszeretettel fogyasztanunk minden formájában, külsõ és belsõ felfrissülésünk, megszépülésünk biztos eredménye lesz.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!