2024.03.29. - Auguszta
bohócdoktor vizit szja 1%

Szezámos mákos rudacskák

Szezámos mákos rudacskák

  nagy adag kb. 1000 Ft Ft

  Csak regisztrált felhasználóknak!

  20 80 425

Hozzávalók: Nagy adag (kb 6 tepsivel lesz belõle) 40 dkg rétesliszt + 40 dkg finomliszt 50 dkg Ráma margarin 2 dl mák (egész, nem kell megdarálni) 20 dkg reszelt sajt (Edami, Gauda, vagy Trapista) 1 nagy pohár tejföl 3 kávéskanál só 2 tojás 10 dkg Szezámmag 2 cs sütõpor Fél adag: (kb 3 tepsivel lesz belõle) 20 dkg rétesliszt + 20 dkg finomliszt 25 dkg Ráma margarin 1dl mák (egész, nem kell megdarálni) 10 dkg reszelt sajt (Edami, Gauda, vagy Trappista) 2 dl tejföl 1,5 kávéskanál só 1 tojás 5 dkg Szezámmag 1 cs sütõpor Elõkészítés: A margarint fagyasztóba tesszük felhasználás elõtt pár órával vagy elõzõ napon. A sajtot lereszeljük. Készítés: A lisztet tálba szitáljuk, majd káposztareszelõn belereszeljük a fagyos margarint, s a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, Hozzáadjuk a tojások sárgáját, tejfölt, mákot, resztelt sajtot, sót és összegyúrjuk, cipóvá formázzuk és 1-2 óráig pihentetjük hideg helyen, de amennyiben fagyos margarinnal dolgoztunk ez rövidíthetõ, vagy akár el is hagyható. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 7-8 mm vékonyra, a nagy nyújtódeszkát beteríti ez a mennyiség. A tojásfehérjét villával kissé felverjük és a tésztára kenjük, majd szezámmaggal bõven megszórjuk és derelyevágóval kb.1 cm széles és 6-8 cm hosszú csíkokra, ill. tetszõleges méretre vágjuk. Tepsibe téve kis helyet hagyjunk köztük, ne süljenek össze, majd elõmelegített sütõbe téve a közepesnél kissé alacsonyabb hõmérsékleten aranysárgára sütjük. Vigyázzunk a sütésnél, mert magasabb hõmérsékleten a sajt miatt könnyen pirul és kesernyés lesz az íze, ha túlsül. Ropiszerû, illetve annál finomabb. Kiváló sörkorcsolya, társaság esetén fogyasztani nem sok a nagyobb adag, csak elkészíteni és kisütni. Elsõ alkalommal a fél adaggal javaslom kipróbál
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!