Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az adalékok használata elsõsorban a gyártóknak szükséges. Számukra hasznos is, hiszen az adalékok:
a terméket tetszetõssé, jobban eladhatóvá teszik (színezékek, fényezõ-, zselézõ anyagok),
új termékcsoportokat juttatnak a piacra ("light"-termékek) - segítenek leplezni a minõségi hibákat (ízfokozók, édesítõszerek, aromák),
olcsóbbá teszik a termelést, hiszen a vegyipar szintetikus adalékaival drága alapanyagokat lehet kiváltani,
növelik a termék elállóságát, térfogatát (tartósítószerek, tészta-kelesztõszerek, pelyhesítõk),
a termékbe építve vághatóvá teszik a vizet (pl. a parízer)
Igaz, hogy a friss, vegyszermentes élelmiszer-alapanyagok egészségesebbek és olcsóbbak, mint az agyonfeldolgozott, agyoncsomagolt társai - az iparnak és kereskedelemnek azonban ez utóbbiak hozzák a nagy forgalmat (hasznot). Logikus, hogy a reklámmilliárdjaikat is erre költik.
Fõszabályként: egy élelmiszeripari terméknél annál több adalékanyaggal számolhatunk, minél messzebbrõl érkezett, minél több feldolgozási mûveleten esett át és minél kívánatosabbra, tartósabbra csinálták.
Óvatosságot igényelnek tehát:
a többezer kilométeren át utaztatott (nálunk csak érleltetett) déligyümölcsök, a félkész- illetve készételek (konzervek, mélyhûtõtt áruk) és a magas feldolgozottságú termékek (egyes tejipari és húsipari készítmények, édességek, "üdítõ" italok).
Az egészséges életmód partnere a recept.zug.hu!