2024.03.29. - Auguszta

Almás pite

Almás pite
Almás piteA lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg vajat. Ezután kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot. Végül adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Amennyiben szükséges egy pici hideg vizet adhatunk hozzá, hogy a tészta könnyen nyújtható legyen, de ez a liszttől függ.) Ezután csippentsük le az 1/3-át, majd tegyük be a hűtőbe. A maradék tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezután tegyük be a hűtőbe, még a tölteléket elkészítjük. Az almát hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük le. Ezután szórjuk meg a kristálycukorral, a szerecsendióval, és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Hagyjuk legalább egy fél óráig állni, majd lazán nyomkodjuk ki a levét. (vigyázzunk nehogy nagyon kinyomkodjuk a levét, mert akkor száraz lesz a töltelék) Ezután reszeljük hozzá a citrom héját, adjuk hozzá a mazsolát, és keverjük össze.

A darált diót keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral. A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd kenjük meg a sárgabaracklekvárral. Ezután szórjuk meg a diós-cukros keverékkel, majd fedjük be egyenletesen az almával.

A maradék tésztát szintén vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki. Ezután vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra, majd rácsozzuk be vele a pite tetejét. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Közben keverjünk simára 1 evőkanál sárgabaracklekvárt 1 evőkanál vízzel. Amikor a pite teteje már kezd szép színt kapni, vegyük ki a sütőből és kenjük le a rácsokat a felhígított lekvárral. Ezután tegyük vissza a sütőbe és süssük készre a pitét. Ezt a lekenést el is hagyhatjuk!!!! Tálalás előtt hűtsük ki a pitét, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Ezután szeleteljük fel és úgy kínáljuk.

Hozzávalók:

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- csipet só
- 3 evőkanál sárgabaracklekvár a tészta kenéséhez

Töltelék hozzávalói:

- 1.5 kg alma (édes)
- 4 evőkanál kristálycukor
-1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- őrölt fahéj (ízlés szerint)
- mazsola

A szóráshoz:

- darát dió
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor



Forrás: www.receptvarazs.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!