rss
  • Citromos sült csirke

  • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

    Citromos sült csirkeA csirkét mossuk meg, papír kéztörlővel töröljük szárazra. A csirkét a mellénél vágjuk szárnyasollóval ketté, hajtsuk szét és lapítsuk le. Dörzsöljük be sóval és borssal. A citrom levét facsarjuk ki. A páchoz keverjük el az olajat a citrom kifacsart levével. A zsályát mossuk meg, vágjuk fel csíkokra és szintén adjuk az öntethez. A páccal alaposan dörzsöljük be a csirke mindkét felét (sőt a mellének bőre alá is juttassunk belőle). Tegyük a csirkét egy megfelelő méretű sütőtálba, fedjük le, és hagyjuk állni 1-2 órát.

    A bepácolt csirkét dörzsöljük át ismét a páclével, majd tegyük 200 fokos sütőbe és süssük készre úgy, hogy szép színt is kapjon (sütési idő végefelé saját levével néha locsolgassuk). Villát a combhúsba szúrva ellenőrizzük, hogy elkészült-e. A kész csirkét hagyjuk kissé pihenni, majd vágjuk darabokra és tálaljuk.

    Hozzávalók:

    - 1 (kisebb) csirke
    - 1 citrom
    - 1 dl olívaolaj
    - 10 zsályalevél
    - só
    - bors


    Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Rakott húsos-gombás tészta

    A brokkolit megpucoljuk, megmossuk és darabjaira szedjük. Sós vízben kb. 8 percig fôzzük, majd lecsepegtetjük. A tésztát sós vízben 10-12 percig fõzzük, lecsepegtetjük. Közben a gombát megpucoljuk, megmossuk, ha kell felszeljük.

  • Tengeri halpogácsa

    Hozzávalók: 1 db paradicsomos halkonzerv, 2 dl párolt rizs, 2 db egész tojás, 2-3 ek zsemlemorzsa, 2-3 ek liszt, fél citrom leve, 1 mk reszelt citromhéj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk törött fekete bors, kevés só.

  • Mézes-mustáros csirke

    Mézes-mustáros csirkeA csirkemellet (de lehet akár felsőcombból is) megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy műanyag dobozba összekeverünk 4 evőkanál mézet, 4 evőkanál mustárt (az arányok változtathatók, attól függően ki hogy szereti az édes-savanyút) és 2 evőkanál olajat, beletesszük a paprikát, borsot és a szerecsendiót majd beleforgatjuk a csirkemell darabokat, hogy mindenhol jól ellepje a pác. Felönthetjük 1 dl tejjel is, attól porhanyósabb lesz a hús. Majd rátesszük a doboz tetejét és jól lezárva legalább 1 napig a hűtőben pihentetjük. Mielőtt megsütnénk ne felejtsük el megsózni a húst!

  • Szilveszteri gombás palacsinta

    Hozzávalók: 20 dkg kucsma- vagy vargányagomba (10 db palacsinta töltéséhez), 10 dkg vaj, 1 dkg só, 0.2 dkg törött bors.

  • Almás muffin

    Hozzávalók: 2,5 bögre liszt, 2 bögre zabpehely, 1 bögre cukor, 1 tk. sütõpor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 bögre olaj, 4 tojás, 2 tk. fahéj, 3 bögre hámozott, apró kockára vágott alma, 2 pohár tejföl.

  • Bélszinsteak amerikai rakott burgonyával

    Hozzávalók 4 személyre: 700 g bélszín, 100 g olaj, 200 g vaj, 5 db tojás, 2 dl tejszín, 700 g burgonya, 40 g só, 10 g bors, 20 g mustár, kevés szerecsendió.

  • Csirkemáj-pástétom

    Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 1 dl zsír (legjobb csirkezsírral), só, fehér bors, bazsalikom, szerecsendió ízlés szerint.

  • Hagymamártás

    Hozzávalók: 1 nagy fej vöröshagyma, 3 kanál olaj, 3 kanál liszt, só, cukor, ecet, kevés húsleves;

  • Burgonyás tönkölypogácsák sült paradicsommal

    Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 evõkanál olaj, 2 tojás, õrölt bors, só, 1 csokor petrezselyem, 4 evõkanál tönkölybúzaliszt, 1 dl olívaolaj, 4 paradicsom, 1 csokor bazsalikom.

  • Sütőtökleves almásan

    Sütőtökleves almásanA tök háromnegyed részét felkockázzuk az almával együtt, és fazékba rakjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Csipetnyi sót adunk hozzá, és ízlés szerint cukrot. Függ a tök édességétől is a cukor mennyisége. Szórunk bele őrölt fahéjat, és lefedve puhára főzzük. Közben a maradék nyers tököt apróbb kockákra vágjuk, és egy serpenyőben kevés vajon megpároljuk. A vége felé szórunk rá kristálycukrot. Ha rákaramellizálódik a cukor, félretesszük. A habhoz a tojások fehérjét felverjük a cukorral, és óvatosan belekeverjük a keményítőt.

  • Egyszerû tejfölös pogácsa

    Langyos tejben 2 dkg élesztõt 2 dkg cukorral felfuttatunk. 50 dkg lisztet 10 dkg zsírral jól elmorzsolunk.

  • Gombapaprikás

    Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 3-4 szál petrezselyem, 2 dl tejföl, 1 evõkanál zsiradék, liszt, pirospaprika, só.

  • Pulykamell spenóttal

    Hozzávalók: 80 dkg pulykamell, 30 dkg friss spenótlevél, só, 1 ek olaj, vegeta.

  • Rizs croquett

    A tisztára mosott két deci rizst, forró tejbe fõzzük be, melyet elõzõleg kicsit meg is sóztunk s gyakori kavarás mellett puhára fõzzük s aztán kihûlni hagyjuk.

  • Narancsos zabfalatok

    Narancsos zabfalatokA sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy kis serpenyőben zsiradék nélkül néhány perc alatt aranysárgára pörköljük a szezámmagot, majd tányérra borítjuk, és megvárjuk, amíg kihűl. A vajat a sziruppal, a cukorral meg a narancshéjjal és narancslével egy nagy lábasba tesszük, és alacsony hőfokon, állandó keverés mellett addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad benne. Levesszük az edényt a tűzhelyről. A szezámmagot és a zabpelyhet a folyékony keverékhez adjuk, majd addig keverjük, amíg a zabpehely jól megszívja magát a folyadékkal.

  • Paradicsomos káposztaleves

    Paradicsomos káposztalevesA hozzávalókat megtisztítjuk és feldaraboljuk. Felforrósított zsírban vagy olajban megpároljuk a már előre megtisztított és felaprított répát, a zellert és a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és felengedjük 1,5 liternyi csontlevessel. Ízlés szerint tovább fűszerezzük és hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és a káposztát. A leves hozzávalói: 75 dkg sertéscsont, 5 dkg zsír, 30 dkg fehérkáposzta, 10 dkg burgonya, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zeller, 2,5 dl tejföl, 1/2 babérlevél, 5 dkg hagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 2 dkg só, csipetnyi bors, paradicsompüré.

  • Gyömbéres csirkemell

    Hozzávalók: 1 nagyobb csirkemellfilé, 1 fej hagyma, 6 centis gyömbérdarab, 4 szem borókabogyó, só, bors, fél kiskanál õrölt fahéj, 1 kisebb csilipaprika, szétmorzsolva, 1 evõkanál margarin, 1 evõkanál napraforgóolaj, 1 evõkanál liszt, 2 körte, 2 dl fehérbor.

  • Gyümölcsös nõi szeszély

    15 dkg Rama margarint habosra kavarunk. 30 dkg õrölt diót fél csomag sütõporral összekeverünk és a vajhoz adjuk. Édesítõszerrel és sóval ízesíthetjük. Ha szükséges, kevés tejet adhatunk hozzá.

  • Rántott kelkáposztatekercs

    Hozzávalók: 8 szép nagy kelkáposztalevél, 2 dl sûrû tejföl, 1 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál pirospaprika, csipetnyi köménymag, só, törött bors ízlés szerint;

  • Amerikai ananászos csirke

    Hozzávalók: 2 csirkecomb vagy -mell, 1 dl tejszín, liszt, só, bors, 50 g vaj vagy margarin, 2 evõkanál olaj, 4 karika ananász, 1/2 csokor petrezselyem zöldje.