rss
  • Póréhagyma leves

  • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

    Póréhagyma levesA krumplikat meghámozzuk, felkockázzuk, a póréhagymát tisztítás után felkarikázzuk, a zellerszárat zöldséghámozóval megszabadítjuk fás külső rétegétől, kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. Aki szereti, tehet bele több fokhagymát is. A krumplit kevés zöldséglevesben kezdjük főzni, mikor félig megpuhult, hozzáadjuk a fokhagymát, zellert és a póréhagymát. Felöntjük a maradék levessel. Amíg lassú tűzön készül a leves, apróra vágjuk a bazsalikomot. Kb. 20 perc alatt megpuhul minden fazékban készülő hozzávaló, ekkor hozzáöntjük a tejet.

    Jól megborsozzuk, még egyszer hagyjuk felforrni. A már kész levesbe szórunk egy kis bazsalikomot, majd botmixerrel pürésítjük.

    Hozzávalók:

    - 1 nagyobb póréhagyma
    - 2 burgonya
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 1 szál zellerszár
    - 1 l zöldségleves
    - 1 csokor bazsalikom
    - 1 dl tej
    - frissen őrölt színes bors


    Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Kenõmájassal töltött tojás

    Hozzávalók: 4-6 fõtt tojás, 15 dkg kenõmájas, 5 dkg margarin, só, bors, mustár, majonéz, szerecsendió.

  • Aszalt gyümölcsökből készült leves

    Aszalt gyümölcsökből készült levesAz aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk, és 1-2 dl vízbe áztatjuk. A szegfűszeget, a fahéjat 2 dl vízben feltesszük főni, amikor a felére forrt, leszűrjük. Felforralunk 6 dl vizet, beletesszük a bort, a mézet, a reszelt citromhéjat, a leszűrt fűszeres levet és egy csipet sót. Amikor forr, belekeverjük a tejfölben kikevert lisztet, és 5-10 percen át összeforraljuk. Amikor jól kiforrt, leszűrjük, a citrom levével ízesítjük, és beletesszük az aszalt gyümölcsöket. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól lehűljön. Tálaláskor megszórhatjuk frissen reszelt citrom vagy narancshéjjal.

  • Takarékos linzer

    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg zsír, 20 dkg porcukor, 1 csomag sütõpor, 1 dkg õrölt fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 3 cl rum. A töltelékhez: 10 dkg darált dió, 5 dkg kristálycukor, 20 dkg szilvalekvár.

  • Habos szilvás

    Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 2 cs vaníliáscukor, 1 db tojás, 3 db tojás sárgája, 1 tk sütõpor, 0,5 kg kimagozott szilva, fahéj, 3 db tojásfehérje, 15 dkg cukor, mandulaforgács.

  • Aszalt szilvával töltött csirkemell

    Aszalt szilvával töltött csirkemellNégy darab fél csirkemellet megszórjuk sóval, borssal fűszerezzük kívül belül, majd az előzőleg beáztatott aszalt gyümölccsel megtöltjük. Ez lehet csak szilva, vagy barack, esetleg vegyesen. Két fej hagymát felszeletelünk, olajon megdinszteljük és egy sütő tálba öntjük. Ráhelyezzük a töltött húsokat, ízesítjük, ha kell, felöntjük 2 dl húsleves alappal, fél dl tejszínnel, lefedjük, előmelegített sütőben 20 perc alatt átpároljuk. A fedőt levéve szép pirosra sütjük. Szeletelve vagy félbevágva burgonya pürével, vagy burgonyasalátával tálaljuk.

  • Húsos palacsinta

    Húsos palacsintaA vöröshagymát finomra, a húst apró kockákra vágjuk. A felhevített olajban a hagymát megfonnyasztjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a húst. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a húst ellepje, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit tesszük bele, hogy kenhető legyen. Ezt a húsmasszát egyenletesen elosztjuk a palacsintákba, széleit felhajtjuk, összegöngyöljük.

  • Majonézes burgonyasaláta

    Hozzávalók: 2 kg burgonya, 4 fej nagyobb lilahagyma, 3 doboz tejföl, 3 nagy tubus majonéz, ecet, só, cukor, olaj.

  • Kapros-joghurtos mártás

    Hozzávalók: fél liter joghurt, só, bors, egy citrom leve, 2 ek finomra vágott kapor.

  • Húsos-brokkolis rakott tészta

    Húsos-brokkolis rakott tésztaA tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, leöblítjük. Megtisztítjuk, megmossuk a zöldségeket. A brokkolit kevés vízben külön megpároljuk. Olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a húst, és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, rátesszük a szeletekre vágott gombát, az apróra összevágott paprikát, petrezselymet, és 15 percig pároljuk. Amikor puha, félretesszük hűlni. Kikeverjük a tojást a tejföllel és a vajjal, majd összekeverjük a tésztával. Belekeverjük a gombás, paprikás húst és a megpárolt brokkolit.

  • Dalmát paprika

    Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 3 evõkanál olaj, 4 húsos zöldpaprika, só, õrölt bors, vörösbor.

  • Anyós bablevese

    Hozzávalók: 30 dkg fehérbab, 15 dkg gyökér, 15 dkg sárgarépa, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 3 dkg liszt, jó késhegynyi pirospaprika, só.

  • Barackos kókusztekercs

    Hozzávalók: 15 dkg összevagdalt, aszalt sárgabarack, 13 dkg puha vaj, 18 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg rétesliszt, 1,5 kiskanál sütõpor, 5 dkg kókuszreszelék, 1 dl tej.

  • Metélõhagymás rizs

    Hozzávalók: 2 csésze fõtt rizs, 1 csésze nagyjából összevágott metélõhagyma, fél csésze, apróra vágott sonka, 2 tojás, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 kisebb cukkini, kis kockákra vágva, 1 kanál szójaszósz.

  • Különleges babos rétes

    Hozzávalók

    4 réteslap, 40 dkg fehérbab, 8 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg vaníliás porcukor, 5 dkg vaj, 3 tojás,1 rúd vanília, 1 citrom reszelt héja

  • Halloween citromos süti

    Hozzávalók 40 darabhoz: 1/2 bögre kanolaolaj, 1/2 bögre olvasztott vaj, 1/2 bögre barna cukor, 1/2 bögre porcukor, 1 evõkanál citromlé, 1 evõkanál vanília, 1 és 1/2 teáskanál mandulaaroma, 2 bögre liszt, 1/2 teáskanál borkõsav, 1/2 teáskanál szódabikarbóna.

  • Tormás fejessaláta

    Hozzávalók: 1 nagy, vagy két kisebb fej saláta, 2 dl tejföl, 2 ek reszelt torma, cukor, só, citromlé, 1 cs kapor.

  • Töltött galamb

    Hozzávalók:

    2 galamb, 5 dkg durvára õrölt törtbúza (burghul), fej vöröshagyma, 1 marék fenyõmandula, 1 szegfûszeg, mokkáskanál õrölt fahéj, egy csipetnyi õrölt szerecsendió, 1 evõkanál citromlé, 1 dl olívaolaj, só és bors

  • Csokis brownie

    Csokis brownieA vizet egy kisebb lábasba öntjük, a margarint és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez keverjük. Ezután kerül bele a joghurt, a tojás és a vaníliás cukor. Egy tepsit margarinnal kikenünk, a tésztát beleöntjük, és nedves késsel elsimítjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 percig sütjük. A tészta tetejére valókat a mogyoró kivételével megmelegítjük.

  • Török sajtos sütemény (Poaca)

    Hozzávalók: fél kg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg puha juhsajt, 1 tojássárgája.

  • Tepsis karaj

    Hozzávalók:

    - 1 kg burgonya
    - 4 fej vöröshagyma
    - 8-10 szelet csontos karaj
    - 2 pohár tejföl
    - 1 pohár víz
    - 10 dkg füstölt szalonna