rss
  • Genovai mártás

  • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

    Genovai mártásA halhulladékból, a húslevesből, a borból és az összevágott gyökérből egy mártást főzünk össze. A felét bepároljuk, áttörjük egy finom szitán és összekeverjük a barna mártással. Hozzáadjuk a finomra vágott salotthagymát, a leveskockát és felfőzzük az így kapott mártást. Vajjal, citromlével és zöldpetrezselyemmel ízesítjük a mártást. Hozzávalók: Nyers halhulladék, gyökér, 1 csésze húsleves, 1 csésze bor, 2 salotthagyma, 1 csésze barna mártás, 1 húsleveskocka, 10 dkg vaj, 2 tk citromlé, 2 tk apróra vágott petrezselyemzöld.


    Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Bundás alma

    Hozzávalók:

    5 szép alma, 12 dkg rizsliszt, a palacsintatésztához: 10 dkg rizsliszt, 4 dl tej, 3 tojás

  • Gombás libazúzapörkölt

    Hozzávalók: 60 dkg libazúza, 5 dkg olaj, 15 dkg szeletelt gomba, 3 fej hagyma, 3 ek házipaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só.

  • Gombakotlett

    Hozzávalók: 30 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 2 zsemle, 3 tojás, tej, zsír vagy vaj, zsemlemorzsa, 5-6 szál petrezselyem, liszt, bors, só.

  • Dióval töltött csuka

    Hozzávalók: 1 konyhakész csuka (kb. 1 kg), 2 briós, 2 tojás, só, õrölt fehér bors, 15 dkg dió, 3-4 evõkanál olaj.

  • Tojásos padlizsános lecsó

    Hozzávalók: 1 kg érett paradicsom, 1 db padlizsán, 1 kg paprika, 2 fej hagyma, 10-12 db tojás.

  • Káposztás bableves

    Hozzávalók: 40 dkg tarkabab, 30 dkg savanyú káposzta, 15-20 dkg füstölt kolbász, 15-20 dkg füstölt sertéscomb (én tarját vettem), 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 babérlevél, só, bors, pirospaprika, fokhagyma, zeller, vagy a zöldje, tejföl, liszt.

  • Gordon Ramsay: Mennyei halételek

    Gordon Ramsay a többszörös Michelin-csillagos sztárséf a különlegesen könnyû, mégis intenzív ízvilágú fogásairól ismert.

    Miután a Passion For Flavour (Ízek bûvöletében - T.bálint Kiadó, 2010) c. könyve elnyerte a Glenfiddich Év Könyve díjat, figyelmét most azokra a fogásokra irányítja, melyek a legkedvesebbek számára: a halakra és a tenger gyümölcseire.

    A könyv kifejezetten azokat a hobbi szakácsokat célozza meg, akik eddig talán még soha nem tapasztalták azt az örömet és dicsõséget, amit a tengeri fogások elkészítése okozhat.

  • Vegyes savanyúság 1. (mixed pickles)

    Hozzávalók: 25 dkg karfiol, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zeller, 25 dkg apró kukoricacsõ, 25 dkg zöldbab, 25 dkg apró uborka, 25 dkg apró hagyma, 2,5 dl 20 %-os ecet, 1 liter víz, 1 tk só, 1 ek koriander, 1 ek mustármag, 1 tk szemesbors, 2 ek cukor.

  • Ribizlis vagy meggyes csokitorta

    Hozzávalók: 10 dkg vaj vagy margarin, 12,5 dkg cukor, 4 tojás, 12,5 dkg csokoládé (olvasztva), 15 dkg darált dió, 10 dkg liszt, 3 ek. instant kakaópor, 2 teáskanál sütõpor, 50 dkg ribizli vagy meggy, ribizliszörp v. lekvár, 2-3 dl tejszín, 2 cs. vaníliás cukor, 2 ek. kristálycukor.

  • Házi croissant

    Házi croissantA hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk, majd hűtőbe tesszük 1-1,5 órára. Ezután nyolc egyforma darabba vágjuk, gömbölyítjük őket, majd mindet kinyújtjuk jó vékonyra, kör alakúra. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra szórunk egy adagot, rátesszük a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogy. (A legutolsó lap tetejére nem kell vaj.) Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, majd 16 cikkre vágtjuk (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek).

  • Narancs krém

    8 tojássárgáját habosra keverünk 42 deka narancson ledörzsölt finomra tört cukorral.

  • Meggyes gesztenyefánk

    Hozzávalók: 50 dkg gesztenyemassza (mirelit is jó), 5 dkg vaj vagy margarin, 2 db egész tojás, 2 evõkanál rizsliszt, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 púpozott mokkáskanál sütõpor, fél csésze kimagozott és levétõl leszûrt meggybefõtt, kevés liszt, tojás, és zsemlemorzsa a bundázáshoz;

  • Egyszerû tejnélküli gofri

    Hozzávalók: 2 egész tojás, 1/2 csomag sütõpor, 4 evõkanál cukor, ( + 1 csomag vaníliás cukor az édes gofrihoz), 2 dl olaj, 5 dl meleg víz, kb 50-60 dkg rétesliszt ! (lisztérzékenyeknek lehet helyettesíteni kukoricaliszttel, de óvatosan, mert több vizet vesz fel), csipet só.

  • Kemoterápia alatt

    E nem mindennapi szakácskönyv célja, hogy betegeknek és hozzátartozóknak egyaránt támasza legyen a betegség ellen folytatott küzdelemben, mindenekelõtt azzal, hogy összefoglalja a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az étkezés megkönnyítse, és ezzel a fizikai erõnlét fenntartását segítse a kemoterápia és a sugárkezelés során.

  • Virsli sült burgonyában

    Hozzávalók: 8 db hosszúkás, közepes nagyságú burgonya, 2 pár virsli ízlés szerint só.

  • Gumisüti

    Hozzávalók:

    Az 1. réteghez:

    - 3 tojás
    - 4 evõkanál porcukor
    - 1,5 dl víz
    - 2 evõkanál zselatin

    A 2. réteghez:

    - 3 tojás
    - 4 evõkanál porcukor
    - 1,5 dl víz
    - 2 evõkanál zselatin
    - 2 evõkanál kakaót

    A 3. réteghez:

    - 5 dl tejföl
    - 7 evõkanál porcukor
    - 1,5 dl víz
    - 2 evõkanál zselatin

    A 4. réteghez:

    - 2 dl szörp
    - 1,5 dl víz
    - 2 evõkanál zselatin

  • Tárkonyos bárányleves

    Hozzávalók: 30 dkg bárány színhús, 2-2 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, 1 citrom, 1-1 dl tejföl és tejszín, 2 evõkanál teljes kiõrlésû liszt, tárkonylevél, tárkonyecet, só, õrölt bors.

  • Olaszos mártogató

    Hozzávalók: 10 dkg húsos császárszalonna, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál kakukkfû, 1 teáskanál bazsalikom, 1 mokkáskanál õrölt fekete bors, 1 tyúkhúsleves kocka, 1 teáskanál búzakeményítõ, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg reszelt sajt.

  • Barhesz

    Hozzávalók: Másfél kg liszt, 2 közepes fõtt burgonya, reszelve, 2 dkg élesztõ, 1 kanál só, kevés cukor, 3 kanál olaj, langyos víz szükség szerint;

  • Francia hagymaleves

    Hozzávalók: fél kg vöröshagyma, 1 evõkanál olaj, fél csokor petrezselyem, 1 pohár tejszín, 4 szelet pirítós kenyér, fél dl konyak, 5 dkg trappista sajt, 1 teáskanál só, csipetnyi curry, vegeta.