A tojások fehérjét felverjük a citromlével, a cukrot kisebb adagokban hozzáadva, kemény habot készítünk. A sárgákat egyenként adjuk hozzá, végül a szitált lisztet kavarjuk el a masszában. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük, és levesszük a hőt 180 °C-ra. Kb. 35-40 perc alatt kisütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kicsit hűlni, majd lisztezett felületre borítjuk. Kihűlés után 3 egyforma lapra vágjuk. A krémhez a zselatint kb. 1 dl vízbe áztatjuk, majd kis lángon folytonos keveréssel áttetszőre feloldjuk (nem forraljuk fel!).
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A joghurtot jól elkeverjük a krémtúróval. A masszából 2-3 evőkanálnyit elkeverünk a langyos zselatinnal, és így adjuk a nagyobb mennyiséghez. A habtejszínt kemény habbá verjük a cukorral, és a joghurtos krémet óvatosan beleforgatjuk. A cukor mennyisége ízlés szerint adagolható, ha valaki növényi habot használ, az édesített, az állati eredetűt kell ízesíteni.
Az alsó tortalapot tálcára helyezzük. Egy tortakarikát illesztünk köré, hogy maradjon egy kis hézag a forma és a lap között, így a krém a torta oldalára is kerül. A krémet egyenlő arányban elosztva töltjük meg a tortát úgy, hogy a tetejére is jusson. A krém alá a lapokra szórjuk a kis darabokra vagdalt epret.
Hozzávalók:
Piskóta:
- 8 tojás
- 16 dkg liszt
- 24 dkg cukor
- 1 evőkanálnyi citromlé
Krém:
- 5 dl habtejszín
- 10-15 dkg porcukor
- 4-5 dl epres joghurt
- 25 dkg natúr krémtúró
- 30 dkg eper
- 1.5 evőkanálnyi zselatinpor
Díszítés:
- 20 dkg friss eper
- Mandula forgács