2024.04.20. - Tivadar

Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa
Tepertős pogácsaA lisztben elmorzsoljuk a margarint, beletesszük a tojások sárgáját és a sót. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Alaposan kidagasztjuk, meleg, sötét helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra elnyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált tepertőt. Megszórjuk a sóval, borssal. A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk. Megint 20 perc pihi, nyújtás, hajtogatás. Elnyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek. Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy egész, felvert tojással. Kb. 20 percet még kelesztjük. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

Ha kivettük a sütőből azonnal lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük. 40 db pogácsa lett ebből az adagból.
Hozzávalók:

- 1 kg liszt
- 30 dkg darált tepertő
- 5 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 0.5 l tej
- 2 tk só a tésztába
- 2 db tojás sárgája
- 10 dkg margarin
- 1 tk só
- 1 csapott kk bors
- 1 egész tojás a kenéshez sütés előtt
- 3 ek tej a kenéshez sütés után
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!