- 10 dkg sárgarépa
- 5 dkg fehérrépa
- 1/2 szál póréhagyma
- 1 szárzeller
- 50 dkg újburgonya
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 babérlevél
- 1 evőkanál vágott petrezselyem
A tojáshoz:
- 1 evőkanál ecet
- 4 tojás
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és apróra összevágjuk. Az újburgonyát folyó víz alatt megsúroljuk, vagy héját lekaparjuk, kis kockákra daraboljuk.
A felforrósított olívaolajon megfuttatjuk a sárga- és a fehérrépát meg a póréhagymát, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és felforraljuk. Ha a lé már forr, beletesszük az újburgonyát és a szárzellert. Kíméletesen főzzük, amikor épp megpuhult a burgonya, a levest levesszük a tűzről, megszórjuk a petrezselyemmel.
A tojáshoz vizet forralunk, belekeverjük az ecetet. Kis merőkanálba ütünk egy tojást, és a forró-lobogó vízbe mártjuk. Pár pillanat, és elkezd a szélén a tojásfehérje keményedni, ekkor kiborítjuk a kanálból, és beleütjük a következő tojást. Ízlés szerinti keménységre főzzük. Amikor elkészült, szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük, abban leöblítjük, majd tálaláskor a levesbe tesszük.