- 50 dkg liszt
- 1 kocka friss élesztõ
- 250 ml tej
- 10 dkg blansírozott darabos mandula
- 15 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva
- 25 dkg mazsola
- 10 dkg vaj
- 20 ml rum
- 50 g cukor
- 1 tojás
- csipet só
Továbbá:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1-2 ek porcukor
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A mazsolát forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a kandírozott citromhéjjal, mandulával és rummal összevegyítjük és 30 percig állni hagyjuk.
Az élesztõt elmorzsoljuk, a tejjel, és 3 ek liszttel jól összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A vajat felolvasztjuk és a tojással, cukorral, sóval, kovásszal és liszttel jól összedolgozzuk. A tésztát meleg helyen letakarva 40 percig kelesztjük.
Hozzáadjuk a rumos gyümölcsöket és jól összedolgozzuk. A tésztából ovális cipót formálunk. Ráhelyezzük a sütõpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
200 fokra elõmelegített sütõben kb. 50-60 percig sütjük. Ha erõsen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral. A még forró kalácsot megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a porcukorral.