2024.04.24. - György

Húsvéti kenyér

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 1 kocka friss élesztõ
- 250 ml tej
- 10 dkg blansírozott darabos mandula
- 15 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva
- 25 dkg mazsola
- 10 dkg vaj
- 20 ml rum
- 50 g cukor
- 1 tojás
- csipet só

Továbbá:

- 5 dkg olvasztott vaj
- 1-2 ek porcukor
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a kandírozott citromhéjjal, mandulával és rummal összevegyítjük és 30 percig állni hagyjuk.

Az élesztõt elmorzsoljuk, a tejjel, és 3 ek liszttel jól összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. A vajat felolvasztjuk és a tojással, cukorral, sóval, kovásszal és liszttel jól összedolgozzuk. A tésztát meleg helyen letakarva 40 percig kelesztjük.

Hozzáadjuk a rumos gyümölcsöket és jól összedolgozzuk. A tésztából ovális cipót formálunk. Ráhelyezzük a sütõpapírral ellátott tepsire és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.

200 fokra elõmelegített sütõben kb. 50-60 percig sütjük. Ha erõsen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk pergamen papírral. A még forró kalácsot megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a porcukorral.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!