2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Kocsonya

Hozzávalók:

- 1 közepes csülök
- 1 füstölt csülök
- 1 disznóláb (köröm)
- 1 disznófarok
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- zeller
- 1 fej fokhagyma
- kömény és szemesbors, gyömbér és szerecsendió ízlés szerint
- só (nem sok)
- 2 chilipaprika
- 1 nagy fej vöröshagyma

A díszítéshez:

- keménytojás
- pirospaprika
- citrom
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A feldarabolt körmöt, farkat, a csülköket beáztatom elõzõ nap, majd másnap alaposan megkapargatom, több lében is átmosom. 10 l-es fazékban felteszem fõni, éppen, mint a húslevest. Ha felhabzott, leszedegetem a habot, beleteszem a fokhagymagerezdeket, vöröshagymát (errõl a legbelsõ, még színes héjat nem szedem le)borsot, köménymagot (nem kell sok ez utóbbiból, mondjuk 15 szem mindegyikbõl), a chilipaprikákat, belereszelek egy kis gyömbért, szerecsendiót, sót (túl sokat nem szabad tenni, nem *alszik meg*).

Lassú tûzön fõzöm, alig mozog a teteje, közben, ha még habzana, azt leszedem. Ha már kezd puhulni a hús, beleteszem a megtisztított egyéb zöldségeket is, ha van, zöldpaprika, paradicsom a fagyasztóban vagy frissen, azt is teszek bele. Ha túl sok víz párolgott el, most pótlom. Ekkor ismét habos lesz, de ez már szép fehér hab, azt is leszedem. Mindent puhára fõzök, a csontról le kell válnia a húsnak. Ez kb. 5 óra.

Ha megfõtt minden, átszûröm a levet, nem öntöm, hanem meregetem a szûrõn (minél apróbb lukú, annál jobb, ha tiszta géz, még jobb). A húsokat külön szedem, a zöldséget is. A csontokat kiszedegetem, ha túl zsíros lenne a csülök, azt is különválasztom. Kerek kicsi tálakba teszek füstölt húst, körmöt, húst, szépen, arányosan osztom el, majd rámerem a lét. Félbevágott keménytojásokat teszek bele, pirosparikával megszórom, és hideg helyen hagyom dermedni. Nem kell aggódni, van, hogy már 2 óra múltán kemény, de ha csak reggelre dermed meg, az se baj.

Tálaláskor lapostányérra borítom, citromkarikát teszek mellé, aki kér, zöldséget is kaphat hozzá. Aki szereti a csípõset, törhet bele még chilit.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!