2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Vargabéles

Hozzávalók:

A tésztához:

- 1 csomag 6 lapos réteslap

a kenéshez:

- kb. 6 cl olaj

A töltelékhez:

- 50 dkg félzsíros áttört tehéntúró
- 20 dkg cérnametélt
- 1 evõkanál olaj
- 15 dkg cukor
- 4 tojás
- 2,5 dl tejföl
- 5 dkg puha vaj
- reszelt narancs vagy citromhéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5-10 dkg mazsola
- 2 dkg olvasztott vaj
- só

A mártáshoz:

- 5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 1 bõ teáskanál liszt
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dkg vaj
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A töltelékhez a cérnametéltet sós, olajos vízben kifõzzük, alaposan lecsepegtetjük.

A tojássárgákat kikeverjük a cukrokkal és a vajjal, belekeverjük a tejfölt. A tojásos keverékbe keverjük a cérnametéltet, a túrót, a mazsolát és a narancshéját. A tojások fehérjét (a mártásból kimaradó kettõt is) kemény habbá verjük, finoman beleforgatjuk a túróba.

Közepes méretû kiolajozott tepsit 3 réteslappal kibélelünk, a lapközöket olajjal megkenjük. Belesimítjuk a túrótölteléket, a maradék 3 olajozott lappal befedjük.

A tetejét olvasztott vajjal megkenjük, 180 fokra (légkeveréssel) elõmelegített sütõben ropogós pirosra sütjük. Langyosan porcukorral meghintjük, nagyobb kockákra szeleteljük és tálaljuk.

A mártáshoz a tojássárgákat a cukorral, a liszttel kikeverjük 1 dl tejjel. A többi tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, és forrón a tojássárgákhoz öntjük. Tûzre téve, mérsékelt hõfokon, folytonos keveréssel addig fõzzük, ameddig sûrûsödni kezd (forrnia nem szabad!). Még forrón elkeverjük benne a vajat, melegen vagy hidegen a süteményhez tálaljuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!