2024.04.23. - Béla

Zellerleves

Hozzávalók:

- 30 dkg zeller
- 1 púpozott mokkáskanál só
- 1 evõkanál liszt
- 3 dkg vaj
- egy kis csokor zellerlevél
- 2 dl tej
- pirított zsemlekocka
- tejföl
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

30 dkg zellert hámozzunk meg, és megmosva vágjuk kisebb kockákra. Öntsünk rá 1,3 liter vizet, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedõ alatt fõzzük legalább 45 percig, amíg teljesen szétfõ.

Utána a levét szûrjük le egy másik edénybe, a puhára fõzött zellert pedig szitán törjük át. Ennek legegyszerûbb módja, hogy a tésztaszûrõben hagyjuk és fakanállal átpasszírozzuk, ügyelve arra, hogy a szûrõkanál alja beleérjen a levesbe. A megfõtt zellert turmixgéppel is péppé zúzhatjuk, ebben az esetben azonban a fás zeller rostjaitól nem szabadulunk meg.

Az áttört pépet keverjük össze a leszûrt lével, és rántsuk be. 1 evõkanál liszthez adjunk 3 dkg vajat, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belõle rántást.

Szórjunk bele egy kis csokor apróra vágott zellerlevelet, és vegyük le a tûzrõl.

Hagyjuk langyosra hûlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel 2 dl tejjel. Utána öntsük a levesbe, és fõzzük még kb. 5 percig.

Melegen, pirított zsemlekockával tálaljuk. A zsemlekockákat hagyjuk a leves tetején, ne keverjük bele, mert hamar elázik. Aki tejfölösen szereti ezt a levest, még a tálalás elõtt adja hozzá az ízlés szerinti mennyiségû, simára kevert tejfölt.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!