2024.04.23. - Béla

Csokis-céklás torta

Hozzávalók:

A tésztához:

- 10 dkg csokoládé
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 20 dkg liszt
- 1,5 teáskanál sütõpor
- 10 dkg fõtt, pépesített cékla

A krémhez:

- 5 dkg csokoládé
- 5 dkg pépesített fõtt cékla
- 2,5 dkg vaj
- 2 evõkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evõkanál étkezési keményítõ
- 1 tojássárgája
- 10 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A csokoládét és a vajat gõz fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kicsit hûlni. A céklát megfõzzük, megpucoljuk és leturmixoljuk.

A tésztához az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverjük a felolvasztott vajas csokoládét, majd a pépesített céklát. Végül beleszitáljuk a sütõporral elkevert lisztet, majd jól összekeverjük.

A tortaforma alját kibéleljük sütõpapírral, majd beleöntjük a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítjuk. Elõmelegített sütõbe helyezzük, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütjük.

A sütõbõl kivéve kicsit a formában hagyjuk, majd kivesszük, rácsra téve teljesen kihûtjük.

A krémhez a tojássárgáját és a cukrot egy tálba tesszük, majd gõz fölött sûrûre fõzzük. Ha már besûrûsödött, hozzáadjuk a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig fõzzük, míg a csokoládé és a vaj is felolvad. Ezután a keményítõt egy pici vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett a masszához keverjük. Addig fõzzük, hogy jól besûrûsödjön. Végül teljesen kihûtjük.

A kihûlt krémhez hozzákeverjük a mascarponét, majd a kemény habbá vert tejszínt.

Végül a torta tetejére kanalazzuk a habos krémet, majd legalább fél órára hûtõbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás elõtt, vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!