- 20 dkg házi túró
- 2 ek nyírfacukor
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 130 ml házi tejföl
- 3 egész tojás
- 200 g fehér liszt
- 2/3 csomag foszfátmentes sütõpor
- 2 marék friss áfonya
- olaj a sütéshez
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A túrót törjük össze a cukorral, sóval, citromhéjjal, majd keverjük bele a tojásokat és a tejfölt is. A lisztet elegyítsük a sütõporral, majd egy szilikonos lapáttal dolgozzuk bele a túrós masszába.
Miközben a masszát állítjuk össze, hevítsük fel az olajt közepes hõfokra. Legyen jó meleg, de ne túl forró, mert akkor gyorsan megbarnul, a belseje pedig sületlen marad. A legvégén nagyon óvatosan forgassuk a masszába az áfonyaszemeket is.
A sütéshez vegyünk egy pohár hideg vizet, és két kisebb méretû evõkanalat. Mártsuk a vízbe a kanalakat, majd szedjünk egy galuskát, amit a két kanállal formázzunk meg. Utána mehetnek a fánkok az olajba.
Egyszerre ne tegyünk 4-5 darabnál többet az olajba, hogy kellõképpen oda tudjunk figyelni a fánkok sütésére. Nagyon gyorsan elkészülnek. Ha jól csináljuk (bõ zsiradékban), akkor maguktól megfordulnak.
Amikor kisültek, itassuk le róluk az olajt papír törlõkendõvel. Azért is kell óvatosan beleforgatni a gyümölcsöt a masszába, hogy ne törjenek meg, ne nedvesítsék a tésztát.