2024.04.24. - György

Házi készítésû croissant

Hozzávalók:

- 60 dkg rétesliszt
- 3,5 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg friss élesztõ
- 2,5 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
- 7,5 dkg porcukor
- 2 evõkanál holland kakaó
- 30 dkg hideg vaj
- tojás a kenéshez
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

Az élesztõt morzsoljuk a langyos vízbe, keverjük el. A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sót, az olvasztott vajat és az élesztõs vizet. Dagasszunk belõle selymes, az edénytõl könnyen elváló tésztát. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát felezzük el, az egyik felébe gyúrjuk bele a kakaót, majd mindkét tésztát fóliával lefedett tálban rakjuk a hûtõbe bõ 1 órára.

Ezután a tésztákat nyújtsuk ki háromszor olyan hosszúra, mint szélesre, fektessük egymásra, nyomkodjuk meg, hogy a 2 réteg összetapadjon.

A hideg vaj felével fedjük be a tészta 2/3 részét. Hajtogassuk úgy, hogy elõször a vajazatlan harmadot hajtjuk a vajasra, majd erre az utolsó harmadot. Csomagoljuk fóliába, tegyük a fagyasztóba 30 percre, majd fél órára a hûtõbe. Nyújtsuk ki ismét a tésztát, és a maradék vajjal ismételjük meg a hajtogatást. Tegyük fél órára a fagyasztóba, majd fél órára a hûtõbe.

Osszuk ketté a tésztát, nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra, és vágjuk egyenlõ szárú háromszögekre, majd szorosan tekerjük fel õket kifli formájúra. Sütõpapírral bélelt tepsiben, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni a croissant-okat.

Ha megkeltek, kenjük le õket felvert tojással, majd toljuk a 200 °C-ra elõmelegített sütõbe 20-22 percre.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!