Tészta:
- 60 dkg burgonya
- 40 dkg finomliszt
- só
- 1 tojás
Töltelék:
- 30 dkg húsos szalonna
- 1 vöröshagyma
- fél csokor petrezselyem
- késhegyni reszelt szerecsendió
A forma kikenéséhez:
- vaj
- finomliszt
A lekenéshez:
- 2 dl tej
- 3 tojás
- fél mk só
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfõzzük, leszûrjük, hûlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Még melegen lereszeljük sajtreszelõn.
A liszttel, a tojással és kb. 1 csapott evõkanál sóval összedolgozzuk. Ha túl puha lenne, adhatunk hozzá még lisztet, ha túl kemény, akkor pedig egy kis tejet. Henger alakúra formáljuk a tésztát, és betesszük a hûtõszekrénybe 1 órára.
A szalonnát kis kockákra vágjuk, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Együtt pirítjuk egy serpenyõben, míg a szalonna zsírja kiolvad, és megpirul a hagyma. Finomra vágott petrezselyemmel és reszelt szerecsendióval fûszerezzük.
A pihentetett tésztát enyhén lisztes gyúrólapon 12 karikára vágjuk, egyenként kinyújtjuk, a tölteléket a közepére halmozzuk, majd gombócokat formálunk.
Kivajazott, lisztezett tepsibe rakosgatjuk, majd elõmelegített sütõben kb. 30 percig sütjük. A tejet a tojással és a sóval kissé felverjük, ezzel lekenjük a gombócokat, és további 12-15 percre visszatesszük a sütõbe.