2024.03.29. - Auguszta

Szalonnával töltött gombóc

Hozzávalók:

Tészta:

- 60 dkg burgonya
- 40 dkg finomliszt
- só
- 1 tojás

Töltelék:

- 30 dkg húsos szalonna
- 1 vöröshagyma
- fél csokor petrezselyem
- késhegyni reszelt szerecsendió

A forma kikenéséhez:

- vaj
- finomliszt

A lekenéshez:

- 2 dl tej
- 3 tojás
- fél mk só
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfõzzük, leszûrjük, hûlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Még melegen lereszeljük sajtreszelõn.

A liszttel, a tojással és kb. 1 csapott evõkanál sóval összedolgozzuk. Ha túl puha lenne, adhatunk hozzá még lisztet, ha túl kemény, akkor pedig egy kis tejet. Henger alakúra formáljuk a tésztát, és betesszük a hûtõszekrénybe 1 órára.

A szalonnát kis kockákra vágjuk, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Együtt pirítjuk egy serpenyõben, míg a szalonna zsírja kiolvad, és megpirul a hagyma. Finomra vágott petrezselyemmel és reszelt szerecsendióval fûszerezzük.

A pihentetett tésztát enyhén lisztes gyúrólapon 12 karikára vágjuk, egyenként kinyújtjuk, a tölteléket a közepére halmozzuk, majd gombócokat formálunk.

Kivajazott, lisztezett tepsibe rakosgatjuk, majd elõmelegített sütõben kb. 30 percig sütjük. A tejet a tojással és a sóval kissé felverjük, ezzel lekenjük a gombócokat, és további 12-15 percre visszatesszük a sütõbe.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!