2024.04.18. - Andrea, Ilma

Fonott kalács

Hozzávalók:

- 50 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 10 dkg fõtt burgonya
- 7 dkg cukor
- 7,5 dkg olvasztott margarin
- 1 db. tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 260 ml tej
- 1 csomag élesztõ
- tojás a kenéshez
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük az élesztõt és meleg helyen kelni hagyjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a héjában fõtt, meghámozott és áttört burgonyát, a cukrot, az olvasztott, de langyos Ramát, a tojást, a vaníliás cukrot. Végül beleöntjük a megkelt élesztõt, majd az egészet összegyúrjuk és nagyon jól kidolgozzuk. Meleg helyen megkelesztjük.

A megkelt tésztát kiborítjuk lisztezett gyúródeszkára, hengert sodrunk belõle és 9 egyforma részre vágjuk. Az egyes részeket hosszúra sodorjuk, majd összefonjuk. Elõször négy ágat fonunk egybe és ráhelyezzük a jól kikent tepsire. Erre a három részbõl font tésztát, a tetejére pedig a két ágból összecsavart részt tesszük.

Az így elkészített kalácsot a tepsiben megkelesztjük, majd megkenjük tojással és elõmelegített sütõben, mérsékelt hõfokon készre sütjük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!