2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Görög rakott tészta

Hozzávalók:

- 30 dkg darált marhahús (eredetileg bárány)
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- 5 szelet bacon
- 1 kisebb padlizsán
- 40 dkg paradicsom
- 1 kk görög fûszerkeverék
- 4 ek szárított majoranna (vagy oregánó)
- 1,25 dl vörösbor
- 50 dkg tollhegytészta (penne)
- só
- 10 dkg reszelt parmezán sajt
- 4 dkg vaj
- 1 ek finomliszt
- 4 dl tej
- 3 ek zsemlemorzsa
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A tésztát sós, forrásban lévõ vízben megfõzzük. A hagymát és a fokhagymát apró kockára vágjuk és az olívaolajon megfuttatjuk (2-3 perc alatt).

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és a hagymára dobjuk. További 2-3 percig sütjük. Most következik a darált hús, melyet fehéredésig pirítunk benne. A padlizsánt megmossuk, meghámozzuk (nem muszáj) és kb. 1 cm-es kockára vágjuk. A hagymás húshoz adjuk és pár percig ezzel is pároljuk.

A paradicsomokat meghámozzuk, a magjukat eltávolítjuk. Apróra kockázzuk és az elõzõekhez adjuk. A borral felöntjük, a fûszerek felét hozzáadjuk és lefedve kb. 30 perc alatt puhára fõzzük.

Egy tûzálló tálat kivajazunk és a tészta felét beletesszük. Megszórjuk kb. 2-3 evõkanál sajttal.
A húsos massza felét elterítjük rajta. Ezután istmét a tészta következik, amit szintén megszórunk a sajttal. Ezt a maradék hússal lefedjük.

A mártáshoz a tejet, a lisztet, a vajat és a maradék görög fûszerkeveréket pár percig fõzzük, míg mártás állagúra nem sûrûsüdik. Sózzuk, borsozzuk és a tésztára ötnjük. A maradék sajtot, a zsemlemorzsát és a majoranna maradékát összekeverjük és a tésztára szórjuk.
Elõmelegített (170 fok, légkeveréses) sütõben kb. 30 percig sütjük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!