2024.04.19. - Emma

Csokis mézeskalács

Hozzávalók:

- 75 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- reszelt citromhéj (1 citrom héja)
- 3 narancs reszelt héja
- csipetnyi só
- 1 cs mézeskalács-fûszerkeverék
- 30 dkg méz
- 4 ek víz
- 1 egész tojás és 1 tojássárgája
- 1 cs sütõpor
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A vajat, a cukrot és a mézet összeolvasztjuk, majd lehûtjük. A langyos vajas keverékben elkeverjük az egész tojást és a tojássárgáját. A lisztet összekeverjük a sütõporral, a szódabikarbónával, a fûszerkeverékkel és a reszelt narancshéjjal, citromhéjjal. A tésztát egy éjszakán át pihentetjük a hûtõben.

Másnap kb. 3 mm vékonyságúra kinyújtjuk. Különbözõ formákat szaggatunk belõle. Sütõpapírral bélelt vagy kizsírozott tepsiben közepes hõfokon (kb. 180 fokon) kisütjük õket. (Világosbarnára.) Ha túl forró a sütõ, a sütemények elveszítik a szép formájukat, mert túl gyorsan megnõnek.

7 nagy tepsivel lesz, de nem érdemes vele kapkodni, és ne rakjunk be több tepsivel egyszerre még a légkeveréses sütõbe se! 10-12 perc alatt kisül 1-1 tepsivel, amíg a többit kiszúrjuk a formákkal.

Amikor kivesszük a sütõbõl, nagyon puha a tészta, ezért várjunk egy kicsit, mielõtt tálcákra raknánk, amiken majd díszíteni fogjuk. Ha minden mézeskalácsot kisütöttünk, következhet a díszítés.

Gõz fölött egy kevés étolaj hozzáadásával felolvasztjuk a tortabevonót. Konyhai ecsettel lefestjük a sütiket a csokival, közben a csokoládé végig a fazékon marad, így nem dermed meg, amíg festegetünk. A tojásfehérjébõl habot verünk, apránként hozzákeverjük a porcukrot és az ecetet. Jó sûrû legyen a massza! Erõs nejlonzacskókba rakjuk a masszát, kicsi lyukat vágunk a zacskók sarkából, és indulhat a díszítés.

Nem kell bedobozolni, a tálcákon hagyva is puhul hûvös helyen. Néhány nap alatt puha mézeskalácsunk lesz.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!