A töltelékhez:
- 5 dkg durvára vágott dió vagy mandula
- 1 evõkanál rum
- 10 dkg olvasztott étcsokoládé
- 4 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg ribiszke vagy málnalekvár
- 5 dkg mazsola
- 25 dkg margarin
A tepsi kikenéséhez:
- liszt
- Rama
A piskótához:
- 7 evõkanál finomliszt
- 7 evõkanál kristálycukor
- 7 tojás
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverõvel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén a maradék cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk (így nem lesz csomós), majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, belisztezünk (vagy sütõpapírral kibéleljük). A masszát egyenletesen rásimítjuk. Elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütõben 165), kb. 20 perc alatt megsütjük.
A sütõbõl kivéve enyhén meglisztezzük a tetejét, majd gyúródeszkára borítjuk (ha van rajta papír, lehúzzuk róla), és feltekerjük. Papírba, vagy konyharuhába csomagoljuk, és megvárjuk, amíg kihûl. Ezután óvatosan kihengergetjük, és vékonyan megkenjük a megforrósított lekvárral, (ha túl sûrû lenne, egy kevés likõrrel hígíthatjuk).
A porcukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd vízgõz fölött krémesre fõzzük, és hûlni hagyjuk. A Ramát elõször magában, majd a vaníliás cukorral keverjük habosra. Az olvasztott csokoládét belecsorgatjuk, majd apránként a kihûlt, cukros tojáskrémet, végül a rumot is belekeverjük.
A krém kétharmadát egyenletesen a piskótalapra kenjük - ha a lekvár már kellõen megdermedt rajta -, a durvára vágott dióval, és a langyos vízbe áztatott, lecsöpögtetett mazsolával megszórjuk. Szorosan föltekerjük, a maradék krémmel körbekenjük. Villával mintát karcolunk bele.
Csíkokra vágott mandulával, pirított dióval, mogyoróval, kókuszreszelékkel, és marcipánfigurákkal egyaránt díszíthetjük. Tálalás elõtt behûtjük, hogy szépen szeletelhessük.