2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Fatörzs

Hozzávalók:

A töltelékhez:

- 5 dkg durvára vágott dió vagy mandula
- 1 evõkanál rum
- 10 dkg olvasztott étcsokoládé
- 4 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 15 dkg ribiszke vagy málnalekvár
- 5 dkg mazsola
- 25 dkg margarin

A tepsi kikenéséhez:

- liszt
- Rama

A piskótához:

- 7 evõkanál finomliszt
- 7 evõkanál kristálycukor
- 7 tojás
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverõvel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén a maradék cukrot is beledolgozzuk. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk (így nem lesz csomós), majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.

Egy nagy tepsit Ramával kikenünk, belisztezünk (vagy sütõpapírral kibéleljük). A masszát egyenletesen rásimítjuk. Elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütõben 165), kb. 20 perc alatt megsütjük.

A sütõbõl kivéve enyhén meglisztezzük a tetejét, majd gyúródeszkára borítjuk (ha van rajta papír, lehúzzuk róla), és feltekerjük. Papírba, vagy konyharuhába csomagoljuk, és megvárjuk, amíg kihûl. Ezután óvatosan kihengergetjük, és vékonyan megkenjük a megforrósított lekvárral, (ha túl sûrû lenne, egy kevés likõrrel hígíthatjuk).

A porcukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd vízgõz fölött krémesre fõzzük, és hûlni hagyjuk. A Ramát elõször magában, majd a vaníliás cukorral keverjük habosra. Az olvasztott csokoládét belecsorgatjuk, majd apránként a kihûlt, cukros tojáskrémet, végül a rumot is belekeverjük.

A krém kétharmadát egyenletesen a piskótalapra kenjük - ha a lekvár már kellõen megdermedt rajta -, a durvára vágott dióval, és a langyos vízbe áztatott, lecsöpögtetett mazsolával megszórjuk. Szorosan föltekerjük, a maradék krémmel körbekenjük. Villával mintát karcolunk bele.

Csíkokra vágott mandulával, pirított dióval, mogyoróval, kókuszreszelékkel, és marcipánfigurákkal egyaránt díszíthetjük. Tálalás elõtt behûtjük, hogy szépen szeletelhessük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!