2024.04.19. - Emma

Birsalmakrémleves sütõtökösen

Hozzávalók:

- 2 db birsalma
- 30 dkg sütõtökpüré
- cukor
- 1-2 teáskanál vanília-aroma
- méz
- õrölt fahéj
- reszelt citromhéj
- gyömbér
- 2 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1 l víz
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

A birsalmát félbevágjuk, a magházát kivágjuk, majd megtûzdeljük szegfûszeggel, és alufóliával bélelt tepsire tesszük. A sütõtököt feldaraboljuk, majd szintén a tepsire tesszük. Mindegyiket mézzel megcsorgatjuk, majd elõmelegített sütõbe tesszük, és kb. 60 perc alatt készre sütjük. Ezután a megsült birsalmát és a sütõtököt a héjából kikanalazzuk.

A vizet egy edénybe öntjük, majd ízlés szerint szegfûszeget, fahéjat, reszelt citromhéjat és reszelt gyömbért adunk hozzá, majd lassú tûzön 30 percig fõzzük, végül pedig szûrõn átszûrni.

Az átszûrt fûszeres léhez hozzáadjuk a sütõtökpürét, és a birsalma húsát, majd ízlés szerint cukorral (vagy édesítõszerrel), vanília-aromával, csipet sóval ízesítjük. Ezután hozzáöntjük a bort, majd lassú tûzön kb. 20 percig fõzzük.

Ezután botmixerrel pépesítjük, majd visszahelyezzük a tûzre, és újraforraljuk. Amikor már elkezd forrni a leves, állandó keverés mellett belecsorgatjuk a tejszínt, majd kevergetve jól kiforraljuk, de fõzni már nem kell.

Egy serpenyõbe beletesszük a szeletelt mandulát, majd óvatosan kevergetve pár pillanat alatt szép világos zsemleszínûre pirítjuk. A serpenyõbõl rögtön kiöntjük, mert különben megég.

Tálalás elõtt a kissé lehûtött leves tetejét megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!