2024.03.29. - Auguszta

Szõlõs rizskók

Hozzávalók:

- 20 dkg hosszúszemû rizs
- só
- tej
- 2 tojás
- 4 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kiskanál vanília-esszencia
- 8 dkg piros szõlõ
- 8 dkg fehér szõlõ
- vaj és édes morzsa a kuglófforma kikenéséhez, beszórásához

A csokoládéöntethez:

- 15 dkg étcsokoládé
- 1 dl 30%-os tejszín
- 2 evõkanál rum
- friss menta a díszítéshez
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés

A rizst fazékba szórjuk, felöntjük egyszeres mennyiségû forró vízzel, sózzuk, majd ha felforrt, lassú tûzön fõzzük, ha beszívta a rizs a vizet, felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségû forró tejjel, és készre fõzzük.

Közben a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a puha vajjal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vanília-esszenciával fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hûlt tejberizst, a megmosott, leszemezett piros és fehér szõlõt, összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.

Vajazott, édes morzsával beszórt kuglófformába öntjük, eligazítjuk, és 180 fokos sütõben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, kihûtjük és kiborítjuk a formából.

Közben a csokoládéöntethez az étcsokoládét kicsi darabokra tördeljük, tálkába tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és a rumot, vízgõzfürdõ fölött sûrûbben folyó öntetté fõzzük.

Tálaláskor a szõlõs rizskoch-kuglófot cikkekre vágjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a csokoládéöntettel, és friss mentával díszítjük.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!