rss
Adó 1 százalék felajánlással sokat segít! Válasszon EGY jó ügyet:
gyógyító gyermekmentő támogatás bohócdoktorok a beteg gyerekekért  állatmenhely, állatvédő, támogatás, adó 1 százalék, kutyaotthon, állatotthon  gyermekmentés, gyógyítás, adóbevallás, adó 1 százalék felajánlás, adóegyszázalék
A legapróbb adó 1 százalék támogatása is ÉLETET ment!
  • A befõzés elengedhetetlen lépései

  • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

    A nyári gyümölcsök egészséges tartósításához korábban adtunk már tippeket. Ám mielõtt nekilátnánk a befõzésnek néhány fontos és feltétlenül szükséges lépésrõl se feledkezzünk meg, ezek nélkül ugyanis a végeredmény sem lehet tökéletes.

    Csírátlanítás

    A felhasználás elõtt minden üveget csírátlanítanunk kell. Ehhez jó alaposan mossuk el az üvegeket, és hagyjuk megszáradni. Soha ne töröljük meg, a véletlenül rajta maradt textilszál vagy papírdarab tönkreteheti az egész savanyúságot, befõttet. A teljesen száraz üvegeket mindig forrón öntsük tele, és ütögessük meg, hogy sehol ne maradjon levegõ, majd szorosan zárjuk le. Ne használjunk csatos üvegeket! Nem zárnak légmenetesen, így a befõtt könnyen megpenészedhet.

    Száraz dunszt

    A befõzés utolsó lépése a száraz dunszt. Ha minden üveget lezártunk, tegyük az egészet egy nagyobb, lapos lábosba, majd vastag takarókkal, paplannal bugyoláljuk be, és hagyjuk így, amíg teljesen ki nem hûlnek. Ha jó a dunszt, akkor ez 2-3 nap is lehet. Így az utolsó baktériumokat is elpusztítjuk.

    Megfelelõ mennyiség

    Bármennyire is belejöttünk a téli eltevésbe, bánjunk óvatosan az adagokkal. Senki nem szeret több éves befõttet, savanyúságot vagy lekvárt enni, hiszen addigra már sokat romlik az állaga és az íze is. Készítsünk inkább többféle, de kevesebb befõttet, így mindig változatos csemegéket tálalhatunk családunknak a spájzból.


    Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hagymás kacsamáj

    Hozzávalók: 40-50 dkg kacsamáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evõkanál kacsazsír, 3 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, tej a kacsamáj áztatásához, késhegynyi õrölt szerecsendió-virág, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint só és törött fekete bors.

  • Csülkös rakott krumpli

    Hozzávalók: 1 db fõtt, füstölt csülök, 2 kg krumpli, 2 pohár tejföl, 1 pohár tejszín, 2 fej vöröshagyma, 20 dkg trappista sajt, 6 db fõtt tojás, olaj, mustár, ketchup, bors.

  • Paprikás csirkemell

    Hozzávalók: 60 dkg csirkemellfilé, só, bors, olaj, 2 ek pirospaprika.

  • Peszahi almás rétes

    Hozzávalók: 7 egész maceszlap, 1 kg hámozott, reszelt alma, 3 tojás, 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, fél kávéskanál fahéj, fél kávéskanál õrölt szegfûszeg, 4 dl bor, 2 evõkanál libazsír.

  • Vöröskáposztás rakott puliszka

    Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 1 közepes fej vöröskáposzta, 3 evõkanál olaj, 1 evõkanál vaj, 1 evõkanál só, vegeta;

  • Sárgaborsó fõzelék

    Hozzávalók: 600 g sárgaborsó, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 60 ml olaj, 2 db babérlevél, 1 kk. paprika, 50 g liszt, só, õrölt bors, 2 ek húsleves esszencia.

  • Bostoni burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonyából készült burgonyapüré, fél fej vöröshagyma, 2 tojás, 5 dkg vaj, kevés pirospaprika.

  • Zebra szelet

    Hozzávalók:

    5 db tojás
    35 dkg kristálycukor
    2 db vaníliás cukor
    40 dkg +3 evõkanál liszt
    3 evõkanál kakaó
    1/2 cs sütõpor
    2,5 dl étolaj
    2,5 dl szódavíz

  • Sárgarépa saláta-almával

    Hozzávalók személyenként: 2 dkg alma, 3 dkg sárgarépa, kevés méz és citromlé.

  • Sajtos-sonkás rizspogácsa

    Hozzávalók: 3 dl fõtt rizs, (maradék is lehet), 10 dkg fõtt füstölt sonka, 1 db egész tojás + 1 tojássárga, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, (vagy margarin), kis fej vöröshagyma, 1 mk törött fehér bors, 1 tk csípõs mustár, ízlés szerint só, zsemlemorzsa a bundázáshoz.

  • Tihanyi vaddisznóragu

    Hozzávalók: 1 nagyobb sárgarépa, 1 kisebb petrezselyemgyökér, 1 nagy lila hagyma, 3-4 evõkanál olaj, 80 dkg vaddisznólapocka, só, 1 teáskanál kakukkfû, 1 csipet bors, 1 csipet fokhagymás só, 8-10 szem borókabogyó, 1 narancs héja, 2 evõkanál paradicsompüré, 1
    evõkanál pritamin, 5-6 dl tihanyi kékfrankos;

  • Kókuszgolyók csokiba mártva

    Kókuszgolyók csokiba mártvaA mascarponét keverjük habosra a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután adjuk hozzá a kókuszreszeléket, majd kézzel gyúrjuk össze a masszát. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá) Ezután nedves kézzel, formáljunk kb. diónyi nagyságú golyókat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tálcára. Helyezzük be a fagyasztóba 1-2 órára, hogy a golyók teljesen megdermedjenek. A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd gőzfürdő fölött, néha megkeverve olvasszuk fel. Ezután vegyük ki a fagyasztóból a kókuszgolyókat, majd egyesével vonjuk be az olvasztott csokoládéval.

  • Sajtos hagymaleves Toulouse-Lautrec módra

    Hozzávalók: 1, 5 kg hagyma, 2, 5 dl tejszín, 5 dkg szalonna, 5 dkg vaj, 30 dkg sajt, 1 dl konyak, 1 húsleveskocka, só, bors;

  • Szicíliai spagetti (Spaghetti sicilia)

    Hozzávalók: 5 dkg szardellafilé, 2 átpréselt fokhagymagerezd, csipetnyi bors, 3 ek olaj, fél kiló spagetti, 2 ek zsemlemorzsa, 3 ek finomra vágott petrezselyemzöld, reszelt parmezánsajt.

  • Tészta cukkíniraguval

    Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, 1 nagy vagy 2 kisebb friss cukkíni, amit a körmöddel tudsz ellenõrizni, ha bele tudod vájni, akkor friss; tészta; sajt; fûszerek; olaj, só.

  • Csokoládés puszedli

    A vajat, két féle cukrot, és a tojást habosra keverjük. Szitáljuk bele a lisztet, sütõport, a sót, a kakaóport és alaposan dolgozzuk ki. Keverjük hozzá a csokoládét. Vajazzunk ki egy sütõlemezt (vagy alufólián) és kiskanállal osszuk rajta szét a puszedliket.

  • Karácsonyi beigli

    Hozzávalók:

    a tésztához: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztõ, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojás sárga; a diótöltelékhez: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt; a mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfûszeg

  • A mi süteményes könyvünk

    1925-ben vették lajstromba a "Váncza sütõ-krémpor" védjegyét, késõbb pedig sokféle kitûnõ magyar termék (sütõpor, vanillincukor, szalalkáli, fõzõs vanília- és csokoládéízû krémpor, hidegen kikeverhetõ krémek és pudingok) megalkotását.

  • Isler házilag

    Isler házilagEgy tálba tesszük a lisztet, majd a margarinnal jól összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a darált mogyorót, a reszelt citromhéjat, a csipet sót, a rumot és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Fóliával lefedjük és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni. A hűtőből kivéve, lisztezett felületen, kb. 4-5 mm-es vastagságúra kinyújtjuk. Ízlés szerinti nagyságúra pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztából a korongokat. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük a korongokat.

  • Szezámmagos stangli

    Hozzávalók:

    - 350 g zabpehelyliszt
    - 100 g sima liszt
    - 250 g túró
    - 250 g margarin
    - 2 tojássárgája
    - 2 ek. tejföl
    - 1 tk. só
    - fél cs. sütõpor

    Tetejére:

    - tojásfehérje
    - szezámmag