2024.03.29. - Auguszta

A befõzés elengedhetetlen lépései

A nyári gyümölcsök egészséges tartósításához korábban adtunk már tippeket. Ám mielõtt nekilátnánk a befõzésnek néhány fontos és feltétlenül szükséges lépésrõl se feledkezzünk meg, ezek nélkül ugyanis a végeredmény sem lehet tökéletes.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Csírátlanítás

A felhasználás elõtt minden üveget csírátlanítanunk kell. Ehhez jó alaposan mossuk el az üvegeket, és hagyjuk megszáradni. Soha ne töröljük meg, a véletlenül rajta maradt textilszál vagy papírdarab tönkreteheti az egész savanyúságot, befõttet. A teljesen száraz üvegeket mindig forrón öntsük tele, és ütögessük meg, hogy sehol ne maradjon levegõ, majd szorosan zárjuk le. Ne használjunk csatos üvegeket! Nem zárnak légmenetesen, így a befõtt könnyen megpenészedhet.

Száraz dunszt

A befõzés utolsó lépése a száraz dunszt. Ha minden üveget lezártunk, tegyük az egészet egy nagyobb, lapos lábosba, majd vastag takarókkal, paplannal bugyoláljuk be, és hagyjuk így, amíg teljesen ki nem hûlnek. Ha jó a dunszt, akkor ez 2-3 nap is lehet. Így az utolsó baktériumokat is elpusztítjuk.

Megfelelõ mennyiség

Bármennyire is belejöttünk a téli eltevésbe, bánjunk óvatosan az adagokkal. Senki nem szeret több éves befõttet, savanyúságot vagy lekvárt enni, hiszen addigra már sokat romlik az állaga és az íze is. Készítsünk inkább többféle, de kevesebb befõttet, így mindig változatos csemegéket tálalhatunk családunknak a spájzból.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!