Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A tetejére: fehércsokoládé és étcsokoládé.
Elkészítés:
A piskótához a tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Mikor már kezd habosodni, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, és tovább verjük. A már kemény tojáshabhoz óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a darált diót. 5 darab – 20-22 cm átmérõjû - lapot sütünk belõle, melyeket egyenként kb. 10 percig sütünk elõmelegített, 220 fokos sütõben.
A krémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, miközben a tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. Mikor már forr a tej, vékony sugárban, gyors kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a kihabosított tojássárgákat, és gyorsan kevergetve egyet forralunk rajta. Figyelni kell, nehogy összekapja a tojásokat a forró tej! Ezután hûlni hagyjuk a krémet, majd mikor már langyos, hozzákeverjük a zselatin fixet. (Ha sima étkezési zselatinból készítjük, elõtte az 5 g zselatint be kell áztatni 50 ml hideg vízbe, és a forró krémhez adni.) Valamint belekeverjük az 5 dkg pörkölt darált diót.
Míg hûl a krém, elõkészíthetjük a vajas részt. Én egy kicsit mikróban legalacsonyabb fokozaton megolvasztom, de csak annyira, hogy éppen csak olvadjon (300 W, kb. 1 perc). Ezután kihabosítjuk egy kis porcukorral vagy vaníliás cukorral. A már kihûlt tojásos krémet apránként hozzáadjuk. Így keverjük ki a krémet habosra.
Ezután a lapokat a krém 80 %-ával betöltjük. A torta tetejére fehércsokoládét olvasztunk, körkörösen étcsokoládét csurgatunk rá, majd egy tûvel kihúzkodjuk sugár irányban, így belülrõl kifelé haladva megkaphatjuk az Eszterházy torta mintáját. A maradék krémmel körbekenjük a torta oldalát, megszórhatjuk durvára tört dióval, a tetejét fél diószemekkel díszíthetjük.
Jó étvágyat!