2024.04.25. - Márk

Fonott kalács

Hozzávalók 4 fõre: 3 dl tej, 4 ek cukor, 5 dkg vaj, 1/2 tk só, 50 dkg liszt, 2,5 dkg friss élesztõ.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kenéshez: pici tej.

Egy kis vajjal kitûnõ reggeli nálunk. Ennek a videonak a segítségével tanultam meg a hatos fonást. Akinek ez túl bonyolult lenne, az készítsen két, hármas fonású kalácsot.
elkészítés

Kenyérsütõ gépbe rakjuk a hozzávalókat a fenti sorrendben. (Kenyérsütõ helyett persze kézzel is dagaszthatjuk. Ekkor az élesztõt felfuttatjuk és mint egy hagyományos kelt tésztát összeállítjuk, majd kétszeresére kelesztjük. Majd a 3. lépéstõl folytatjuk.). Dagasztás programot indítunk rajta (1ó 50p).

Lisztezett felületen 6 egyenlõ részre osztjuk a tésztát, egyenlõ vastagságú és hosszúságú hengerekké sodorjuk és megfonjuk. Vajazott-lisztezett tepsire rakjuk, tejjel lekenjük. 175 fokos sütõben 30 percig sütjük. (A jobb eredmény eléréséhez egy vízzel teli tálat teszünk a kalács mellé a sütõbe.). Sütés után rácsra tesszük a kalácsot, és ott hagyjuk kihûlni.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!