2024.03.29. - Auguszta

Baconos gombás kalács

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 10 g élesztõpor vagy 2,5 dkg friss élesztõ, 1 teáskanál só, 1 evõkanál cukor, 3 - 3,5 dl tej (a liszt minõségétõl függõen), 1 tojás sárgája, olaj, bacon, gomba, olajbogyó, egy kevés sajt, 1 tojás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sütõt 50 °C-ra bekapcsoljuk. 1 dl tejet a cukorral megmelegítünk és beleszórjuk az élesztõt, félre tesszük. A lisztet és a sót egy tálba tesszük, a felfutott élesztõt ráöntjük, hozzátesszük a maradék langyos tejet és a tojás sárgáját. Lágy és ruganyos tésztát gyúrunk. Ha összeállt, kézzel még legalább 10, géppel 1 percig gyúrjuk, azután betesszük a meleg elzárt sütõbe, ahol fél óra alatt megkel. Idõközben a többi hozzávalót elõkészítjük: a gombát vékony szeletekre vágjuk, leforrázzuk, az olajbogyót felaprítjuk, a baconszeleteket szétválasztjuk, a sajtot lereszeljük. A tojást egy kis tálban felverjük.

A megkelt tésztát fél centiméter vastagra, nagyjából négyzet alakúra nyújtjuk. Ráfektetjük egyenletesen elosztva a szalonnaszeleteket úgy, hogy a széleken 1 - 1 újnyi sávot üresen hagyunk. A szalonnára jön a gomba, majd rászórjuk az olajbogyót és a reszelt sajtot. Az oldalakon, szabadon maradt négy sávból 3-at tojással megkenünk, és a nem bekent oldaltól kezdve lazán összetekerjük. A két végét és a záróélt kicsit megnyomkodjuk, hogy jól összetapadjon.

Kiolajozott tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk valamilyen maggal (én tökmaggal szórtam meg), és fél órára visszatesszük a még meleg sütõbe. Ha kilógna a tepsibõl, kifli formára alakítjuk. A kelési idõ letelte után a sütõt 180 fokra állítjuk, és a sütési hõfok elérésétõl számítva kb. 30 - 40 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Ha a teteje túlságosan megpirulna, félidõben egy alufólia darabbal letakarjuk. Szeletelés elõtt negyed órát pihentetjük.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!