2024.03.29. - Auguszta

Görög húsvéti kenyér

Hozzávalók: 3 dkg élesztõ, fél csésze langyos tej, fél csésze olvasztott vaj, 2 felvert tojás, 1 tk reszelt citromhéj, fél csésze cukor, 3,5 csésze sima liszt, negyed tk só, 1 tl egész fahéj, 1 tojás a mázhoz, szezámmag.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Morzsoljuk az élesztõt negyed csésze tejbe, állandó keveréssel olvasszuk fel. Keverjük hozzá a maradék tejet, a langyos olvasztott vajat, a tojásokat, a citromhéjat és a cukrot. Szitáljuk a lisztet, a sót és a fûszereket egy elõmelegített tálba és keverjük össze.

Öntsük bele az élesztõs keveréket és fokozatosan dolgozzuk össze a liszttel, míg az edény falától el nem válik. Kilisztezett deszkán további 10 percig gyúrjuk, míg egyenletes és nyúlós nem lesz. Ezután tegyük a tésztát egy tiszta edénybe, mindkét oldalát kenjük meg olvasztott vajjal és egy konyharuhával lefedve állítsuk meleg helyre, míg a duplájára nem dagad.

Üssük ki a tésztát az edénybõl és tegyük újra kilisztezett gyúródeszkára, gyúrjuk át és vágjuk 3 egyenlõ részre. Sodorjunk mindegyikbõl egy 30 centiméteres hurkát, nyomjuk össze végüket és a szálakat copffonási technikával tekerjük össze.

Amikor a szálak végére értünk, azokat ismét nyomjuk össze. Ezt tegyük egy kizsírozott tepsibe és fedjük le egy konyharuhával. Ismét hagyjuk állni, míg duplájára nem dagad ( a melegtõl függõen 1-2 óra lehet ), a tetejét kenjük meg tojással és szórjunk rá szezámmagot és középmeleg sütõben 30 percig aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!