2024.04.19. - Emma

Különleges gombasaláta

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 1 szép szál kígyóuborka, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 2 dl majonéz, 1-1 dl tejföl, ketchup (vagy házilag fûszerezett sûrû paradicsommártás), 4 evõkanál olaj, 2 evõkanál vörösbor, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, teáskanálnyi só, csipetnyi porcukor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A gombát gondosan, folyó víz alatt megmosom, de nem áztatom, mert értékes tápanyagai hamar kiáznak. Szárát "kihegyezem". (Hogy minél kevesebb legyen a veszteség, a homokos-földes részt úgy vágom le a tönk végérõl, mintha ceruzát hegyeznék.) Kockákra aprítom a megmosott, hámozatlan, héjas uborkával együtt.

Az olajat serpenyõben felforrósítom és a gombát ráteszem. A sóval meghintem, rászórom a borsot is, majd befedve, a saját levében puhára párolom, ezután pedig zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a megtisztított és karikákra vágott zöldhagymát, és azzal is pirítom egy percig. Hagyom, hogy kihûljön.

Közben elkészítem a saláta mártását: a majonézt simára keverem a tejföllel, a ketchuppal és a vörösborral, majd belekeverem a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a zúzott fokhagymát. Sóval, csipetnyi cukorral fûszerezem. A mártásba belekeverem a párolt gombát és a nyers uborkakockákat. Az egészet alaposan összekeverem. Befedem és a hûtõszekrényben két órán keresztül érlelem. Aznap, de legkésõbb másnap el kell fogyasztani, mert a gomba nagyon hamar romlik!

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!