2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Egyszerû lángos

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, 2 közepes nagyságú fõtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztõ, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tetejére: fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.

Fél dl langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztõt és belekeverjük a cukrot. Beleöntjük egy nagy bögrébe. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg az élesztõ "felfut" a bögre tetejére. Az áttört, fõtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztõvel, és annyi meglangyosított tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.

Jól kidolgozzuk (ez kis konyhai robotgép keverõjével percek alatt lehetséges), és egy cipót formálva belõle, tetejét liszttel meghintjük. Nagy tálba rakjuk, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen (de nem a meleg tûzhely szélén) duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk.

Tenyérnyi darabokat szakítva ki belõle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított olajban 2-3 perc alatt szép barnáspirosra sütjük. A lángosokat tálcára állítjuk, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson róluk. Zúzott fokhagymával, tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk. Kissé munkaigényes, de nagyon finom.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!