Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Készítése napján a hagymát félfõre, a tisztított répákat és a paprikát karikára, a zellert cikkekre vágom. A pácolt õzhúst leszûröm, a pácoláshoz használt olajat máskor újra felhasználom.
Az étel készítéséhez két magasfalú serpenyõt használok. Az egyikben felhevítek libazsírt, nagy lángon fehéredésig pirítom a felkockázott, pácolt õzhúsomat, amit szûrõkanállal kiemelek a serpenyõbõl, a pácoláshoz használt jénaiban melegen tartom.
A hús után visszamaradt zsiradékban a cukrot karamellizálom, ráadom az elõkészített hagymát, a zöldségféléket (sárga- és fehérrépa, zeller, paprika), fûszerezem rozmaringgal, kevés sóval, borssal, zsírjára pirítom. Amikor lepirult, felöntöm borral, kevés vízzel, adok bele kakukkfüvet, mustárt és babérlevelet, visszateszem bele a húskockákat, puhára fõzöm. Ha igényli, vízzel, de inkább kevés borral felengedem.
Közben a másik serpenyõben kevés libazsíron a felkarikázott újhagymát vagy póréhagymát megfonnyasztom, rádobom a leszûrt, korábban beáztatott gerslit, sózom, borsozom, és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára fõzöm, ha kész, leszûröm. Hagyom kihûlni, összedolgozom 1 csokor apróra vágott petrezselyemzölddel, friss bazsalikommal, 2 tojással, sóval, borssal és annyi liszttel, amennyit felvesz. Fasírtszerû legénykéket formázok belõle, amit elõmelegített sütõben, olyan 180 fokon, zsírral (olajjal, vajjal) kikent tepsiben ropogósra sütök.
Hússal teli serpenyõmben a puhára párolt õzkockák szaftját tejfölös, lisztes hadarással sûrítem, összeforralom.
Tálaláskor 2-3 gerslilepényt adok egy tányérra, mellé adagolom az õzragumat, friss zöldsalátával díszítem, de áfonyalekvárral is megpezsdítem, hisz a nyáron tettünk el belõle.