2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Õzcomb gersliropogóssal

Hozzávalók: 1 kg õzcomb, 3 db nagyobb hagyma, 1 csomag újhagyma (vagy 1 szál póréhagyma), 5 db sárgarépa, 3 db fehérrépa, 1 db kisebb zellergumó, 1-2 db zöldpaprika, 3-4 evõkanál libazsír, 30 dkg hántolt árpagyöngy (gersli), 4 dl tejföl, 2 evõkanál mustár, 3 dl száraz vörösbor, 2 db tojás, 1 csokor petrezselyem, 1-2 evõkanál liszt, olaj (én az extra szûz olívát szeretem) a pácoláshoz, friss kakukkfû, babérlevél, rozmaring, bazsalikom, só, bors, kristálycukor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az õzcombot 2x2 centis kockákra vágom, gyengén sózom, borsozom, adok rá némi mustárt, kakukkfüvet, kézzel alaposan elkeverem, egy jénai tálba rakom, felöntöm annyi olajjal, hogy ellepje. Hûtõben 2-3 napig így érlelem. A gerslit a készítés elõtti estén vízbe beáztatom.

Készítése napján a hagymát félfõre, a tisztított répákat és a paprikát karikára, a zellert cikkekre vágom. A pácolt õzhúst leszûröm, a pácoláshoz használt olajat máskor újra felhasználom.

Az étel készítéséhez két magasfalú serpenyõt használok. Az egyikben felhevítek libazsírt, nagy lángon fehéredésig pirítom a felkockázott, pácolt õzhúsomat, amit szûrõkanállal kiemelek a serpenyõbõl, a pácoláshoz használt jénaiban melegen tartom.

A hús után visszamaradt zsiradékban a cukrot karamellizálom, ráadom az elõkészített hagymát, a zöldségféléket (sárga- és fehérrépa, zeller, paprika), fûszerezem rozmaringgal, kevés sóval, borssal, zsírjára pirítom. Amikor lepirult, felöntöm borral, kevés vízzel, adok bele kakukkfüvet, mustárt és babérlevelet, visszateszem bele a húskockákat, puhára fõzöm. Ha igényli, vízzel, de inkább kevés borral felengedem.

Közben a másik serpenyõben kevés libazsíron a felkarikázott újhagymát vagy póréhagymát megfonnyasztom, rádobom a leszûrt, korábban beáztatott gerslit, sózom, borsozom, és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára fõzöm, ha kész, leszûröm. Hagyom kihûlni, összedolgozom 1 csokor apróra vágott petrezselyemzölddel, friss bazsalikommal, 2 tojással, sóval, borssal és annyi liszttel, amennyit felvesz. Fasírtszerû legénykéket formázok belõle, amit elõmelegített sütõben, olyan 180 fokon, zsírral (olajjal, vajjal) kikent tepsiben ropogósra sütök.

Hússal teli serpenyõmben a puhára párolt õzkockák szaftját tejfölös, lisztes hadarással sûrítem, összeforralom.

Tálaláskor 2-3 gerslilepényt adok egy tányérra, mellé adagolom az õzragumat, friss zöldsalátával díszítem, de áfonyalekvárral is megpezsdítem, hisz a nyáron tettünk el belõle.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!