2024.03.29. - Auguszta

Szilveszteri sajttorta

Hozzávalók: 1 egész kerek trappista sajt, 5 dkg darált dió, 3 evõkanál kimagozott rumos meggy (vagy meggybefõtt), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 10 dkg tehéntúró, 10 dkg fõtt füstölt sonka (vagy egyéb, kicsontozott füstölt hús), 15 dkg vaj, 1 teáskanál frissen reszelt torma, 2 nagy csokor snidling, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál sör, 1 teáskanál piros fûszerpaprika,
mokkáskanálnyi törött feketebors, 1-1 késhegynyi törött fehér bors és köménymag, ízlés szerint só.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kerek sajt héját lehámozom. Lapjában 6 fél centi vastag szeletet vágok belõle (a többit folpack fóliába csomagolom, és a hûtõszekrényben tárolom tovább). A reszelt rokfortot habosra keverem a vaj felével, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a sóval és a fehér borssal. A fõtt füstölthúst nagyon apróra vágom, vagy aprítógépben pépesítem, és 3 dkg vajjal, 1 evõkanál tejföllel valamint a reszelt tormával jól összekeverem.

A tehéntúrót áttöröm és összedolgozom a megmaradt tejföllel, a sörrel és a sóval, borssal, pirospaprikával. (Aki szereti a csípõs ízeket, tegyen bele kevés csípõspaprika-krémet is.) Végül a megmaradt vajat habosra keverem a nagyon finomra metélt snidlinggel, sóval, borssal. (Összesen tehát négyféle krémet készítek.) Egy sajtlapot megkenek a rokfortos krém felével, és meggyszemeket nyomkodok bele. Erre ráteszek egy másik sajtlapot, ezt pedig a snidlinges vajjal kenem meg.

Újabb sajtlapot terítek rá, amit vastagon bekenek a paprikás túrókrémmel, majd a negyedik sajtréteget is rányomkodom. Erre rákenem a megmaradt rokfortos krémet, amit darált dióval hintek meg. Ezután beborítom az ötödik sajtlappal, amire a sonkás krém kerül, végül pedig betakarom a hatodik sajtréteggel. Kicsit összenyomkodom, hogy a levegõ kiszoruljon belõle, és alufóliába vagy folpack fóliába csomagolva legalább 1 napig dermesztem a hûtõszekrényben. Tálalás elõtt a maradék sajtból két-három evõkanálnyit ráreszelek a sajttorta tetejére, és cikkekre vágom. Jégbe hûtött tartármártást kínálok hozzá. Száraz fehér bor illik mellé, de pezsgõvel is nagyon finom!

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!