2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Házi szaloncukor 2.

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelõ ízesítõ anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Fél kiló cukrot felteszünk fõni két deci vízzel. Addig fõzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehûtjük, ezzel csípünk a keverõkanálban lévõ masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képzõdnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végébõl karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk.

Ha hólyagocskák repülnek ki belõle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítõket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhetõ legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra.

Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihûltek - csomagoljuk be a cukorkákat.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!