2024.04.25. - Márk

Fokhagymás-fûszeres keszeg

Hozzávalók: 5-6 db nagyobb keszeg, só, 4-5 gerezd fokhagyma vagy egy tubus fokhagymakrém, paprikás fûszerkeverék, rétes liszt, étolaj a sütéshez.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A püréhez: 5-6 db nagyobb burgonya, egy evõkanálnyi vaj, csipetnyi só, 1 dl tej.

A halat tisztítsuk meg és egy tálban sózzuk be. Tegyük félre fél órára, hogy a só jól átjárhassa. A pihentetés elteltével, éles késsel beirdaljuk, a gerincre merõlegesen, 3-4 mm-enként (bevágjuk), mindkét oldalon . A fokhagymázást kétféleképpen végezhetjük. Használhatunk fokhagymakrémet, melyet a kereskedelmi forgalomban bármelyik boltban beszerezhetünk, akkor figyelembe kell vennünk, hogy a bolti krém sót is tartalmaz! Amennyiben a gerezdeket fokhagymapréssel saját magunk sajtoljuk, a gerezdek sokkal intenzívebb fokhagyma ízt és illatot adnak a halnak, ne vigyük túlzásba használatukat.

Alaposan dörzsöljük az irdalások mélyébe a fokhagymapépet vagy krémet. Szórjuk meg a halat paprikás fûszerkeverékkel. Aki szereti, használhat csipetnyi erõs paprika õrleményt is. A fokhagymával, sóval és fûszerekkel jól bedörzsölt halakat helyezzük egy tányérra, és rakjuk be a hûtõszekrénybe néhány órára, hogy a pác jól átjárhassa. Miután a hûtõbõl kivettük, hagyjuk 15-20 percig szobahõmérsékleten állni. A lisztet – én rétest használok -, amivel a pácolt halakat bevonom, egy nejlonzacskóba teszem. Aztán beleteszem a halat és egy kis levegõt is a zacskóba fogva, összerázom az egészet. Azért nem tányérba teszem a lisztet, hogy a halak megforgatásakor ne ragadjon a kezemre egy lisztlabda. A liszt így is mindenhol egyenletesen befedi a halat. A kisült halakat helyezzük tányérra, amire elõzetesen nedvszívó szalvétát terítettünk, hogy a felesleges olajat felszívja. Köretként burgonyapürét kínálhatunk, díszítésként paradicsomot, kaporlevelet.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!