2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Karfiol budai módon

Hozzávalók: 1 kg szép, tömör karfiol (tisztán mérve), 50 dkg kemény paradicsom, 10 dkg reszelt márványsajt, 3 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg vaj, 5 evõkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, késhegynyi õrölt borókabogyó, 10 dkg füstölt húsos szalonna, só és õrölt fehér bors ízlés szerint.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A karfiolt gondos tisztítás után rózsáira szedem. (Ha meleg vízbe teszem a szétszedett karfiolt, az esetleg benne levõ apró rovarok azonnal feljönnek a víz színére.) Forrásban levõ sós vízben 5 percig fõzöm, majd szûrõben jól lecsöpögtetem. A füstölt szalonnát nagyon apróra vágom, zsírját kisütöm és a pörcöt leszûröm.

A visszamaradt szalonnazsíron világosra pirítom a szemlemorzsát és a vajjal kikent tûzálló tál aljára szórom a felét. Erre terítem szét a félig fõtt karfiol felét. Rászórok õrölt borókabogyót és õrölt fehér borsot, rámorzsolok egy gerezd zúzott fokhagymát, majd beborítom a megmosott paradicsomkarikák felével. Jól megsózom, beborítom a megtisztított és karikákra vágott vöröshagyma felével és a reszelt sajt egyharmadával. Erre újabb réteg karfiol kerül és addig folytatom a rétegezést, amíg csak tart a hozzávalókból.

A tetejére szórom a maradék zsemlemorzsát, meghintem a reszelt sajttal, leöntöm a tejföllel és a pörcöt is rászórom a tetejére. Elõmelegített forró sütõben 25 percig sütöm közepes lángon. Kelbimbóval vagy brokkolival is el lehet készíteni.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!