2024.04.25. - Márk

Aranysárga tyúkleves

Hozzávalók: 1 egész tyúk, 30 dkg marhafartõ, 1 borjúláb, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 3 dkg vaj, 7-8 dkg rizs, só, bors.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tisztított, kizsigerelt, konyhakészre elõkészített tyúkot nagy leveses fazékba teszem a marhafartõvel és a tisztított borjúlábbal együtt, és kb. 3,5 liter vízben, fedõ alatt, lassú tûzön gyöngyöztetve, a megtisztított, fölszeletelt leveszöldséggel puhára fõzöm.

Ha minden megpuhult, a leszûrt leves egy részével megpárolok 7-8 dkg tisztított rizst. A tyúkról elõször lefejtem a bõrét – ezt nem használom fel –, majd a csontokról a húst. A lefejtett húst apróra vagdalom, és kockázott vajat adok hozzá. Összekeverem a jól megpárolt rizzsel, húsdarálón átdarálom, majd egy kevés leves hozzáadásával szûrõszitán áttöröm. A leszûrt levessel föleresztem, ha kell, sózom, borsozom, s rövid idõre visszateszem.

A levest általában pirított zsemlekockával vagy apró zsemlegombóccal tálalom. A marhahúst és borjúlábat a fõtt zöldségekkel külön kínálom, ecetes tormát vagy paradicsommártást adok hozzá.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!