2024.04.19. - Emma

Kelkáposzta fõzelék marhapörkölttel

Hozzávalók a fõzelékhez: 1 közepes kelkáposzta, 50 dkg burgonya, víz vagy erõleves, 4 evõkanál liszt, 1 evõkanál pirospaprika, só, bors. A marhapörkölthöz: 1,5 kg marhahús, 60 dkg vöröshagyma, olaj, só, bors, 2 evõkanál pirospaprika, 2-3 dl vörösbor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Megtisztítjuk a vöröshagymát, és kockára vágjuk, majd egy kuktában, olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a megmosott, felkockázott marhahúst, és megpirítjuk, majd lehúzzuk a tûzrõl, rászórjuk a pirospaprikát, alaposan összekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd visszatoljuk a tûzre, lezárjuk a kuktát, és 2 órán át takarék lángon fõzzük.

A kelkáposztát és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk, és feltesszük annyi vízben vagy erõlevesben fõni, ami épp ellepi. Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a habarékot: fél bögre vízbe 4 evõkanál lisztet és 1 evõkanál pirospaprikát keverünk, úgy, hogy csomómentes legyen.

Amikor megpuhultak a zöldségek, óvatosan hozzájuk keverjük a habarékot, és hagyjuk, hogy szépen besûrûsödjön a fõzelék. Sózzuk, borsozzuk. Ha a pörkölt fõzési ideje lejárt, a kuktát a mosogatóba tesszük, hideg vizet engedünk rá, majd, ha kiment belõle a gõz, kinyitjuk, és megkóstoljuk. Ha szükséges, még sózzuk, és borsozzuk. Visszatesszük a tûzre, és hozzáadjuk a bort, majd takarék lángon további 30-60 percig rotyogtatjuk, hogy finom puha legyen.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!