2024.04.16. - Csongor

Francia rakott burgonya

Hozzávalók: 3 kg burgonya, 15 tojás, 1 liter tejföl, 25 dkg vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, só, szerecsendió, fehérbors.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A burgonyát héjában megfõzzük (kb. 1 óra), valamint a 10 tojást is keményre fõzzük. Ezalatt a maradék 5 tojást szétválasztjuk fehérjére és sárgájára. 15 dkg vajat habosra keverünk, ebbe belerakjuk a tojássárgáját, a tejfölt, fehérborssal, sóval és szerecsendióval ízesítjük és a végén belekeverjük a tojásfehérje keményre vert habját.

A megfõtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük és belerakjuk a tejfölös szószba (kb. 2 burgonyánként érdemes 2-3 csipet sót is belerakni, mert így el lehet kerülni az utána sózást). A 10 kemény tojást szintén felszeleteljük és belerakjuk a szószba. Egy jókora jénai tálat kikenünk kb. 5 dkg vajjal és beszórjuk a kivajazott tálat zsemlemorzsával. Közben a sütõt 200-210 °C-fokra melegítjük (gázsütõn a 3-4. fokozat). Belerakjuk a burgonyás szószt a tálba, a tetejét megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és kb. 40-45 percig sütjük.

A végén érdemes 3-4 percig grillezni a tetejét, mert ettõl szép színe lesz. Ezután kivesszük a sütõbõl és 30-40 percig állni hagyjuk, hogy a burgonya magába szívhassa a szószt.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!