2024.04.19. - Emma

Gyümölcsök aszalva

Az aszalás a legrégibb tartósítási mód. Nem kell hozzá különleges fölszerelés, csak napfény vagy meleg. Az így konzervált zöldség és gyümölcsféle kis helyen elfér, szükség szerint használhatunk belõle, kevésbé romlik, mint a befõtt. Ahol a kertben megterem a különféle zöldség, gyümölcs és a napi fogyasztáson felül még marad is, érdemes akármilyen kis mennyiséget is megaszalni, télen majd jó hasznát vesszük.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sárgabarackot hámozatlanul, de kimagozva, a szilvát kimagozva vagy magozatlanul aszalhatjuk.

A magozott sárgabarackot és szilvát a vágott felével felfelé tegyük a tálcára vagy deszkára, hogy a melegtõl mielõbb egy bõrréteg képzõdjön rajta.

Alma, körte 1.
Almát, körtét hámozás nélkül, de magházát kivágva, vékonyan szeletelve aszaljunk. A gyümölcsszeleteket erõs fehér cérnára is felfûzhetjük, és ezeket a füzéreket akasztjuk a napra, de ezeket is takarjuk le tüllel a legyek, a por stb. ellen. (A gyümölcsszeletek egyforma vastagok legyenek, mert csak így aszalódnak egyenletesen.)

Alma, körte 2.
Elkészítése: A gyümölcsöt meghámozzuk, magházát kivesszük, és napon szárítjuk. Használat elõtt leforrázzuk és cukros, vaníliás vízben, melybe fahéjat, szegfûszeget, citromhéjat tettünk, megfõzzük.

Aszalt áfonya
Elkészítése: Az áfonyát jól átválogatjuk, és az egészséges szemeket szétteregetve vászonruhára, a napra helyezzük. Idõnként megforgatjuk, hogy az áfonya egyenletesen száradjon. Ha valamilyen okból a napon történõ aszalás nem lehetséges, elvégezhetjük tepsiben, alacsony hõfokú sütõben is. Száraz helyen vászonzacskóban tároljuk.

Aszalt csipkebogyó
Elkészítése: A dércsípte, érett de még kemény csipkebogyót megtisztítjuk. Alufóliával kibélelt tepsibe téve enyhe tûzön lassú hevítéssel megszárítjuk. Amikor víztartalmát elveszítette, befejezzük az aszalást. A száraz csipkebogyót vászonzacskóba vagy légmentesen zárt befõttesüvegbe tesszük, és száraz, levegõs helyre akasztjuk. Az így készített csipkebogyó õrzi ízét, vitamintartalmát és kitûnõ téli csemege. Mártások készítésére, vadhúsok mellé kiválóan alkalmas.

Aszalt fekete bodza
Elkészítése: A fekete bodzát lebogyózzuk, és vékony rétegre terítve napra tesszük száradni. Idõnként megforgatjuk. Kedvezõtlen idõjárás esetén mérsékelt hõfokon sütõben is végezhetjük az aszalást. Az aszalt bodzát üvegekbe rakjuk, lekötjük, és hûvös helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak a kellõen megszárított bodzabogyó tartósítható a romlás veszélye nélkül.

Aszalt gyümölcs általában
Elkészítése: A cseresznyét, meggyet kimagozás nélkül, csak szárától megtisztítva tegyük tálcára tett papírra, erõs napon, hogy minél elõbb száradjon, a darazsaktól, legyektõl védve aszaljuk. Éjszakára a tálcát vigyük száraz helyre, mert a hajnali harmat, esetleg esõ tönkreteheti. Ha nincs nap, akkor a gyümölcsöt terítsük szét tepsin, és langyos sütõben szárítsuk meg. Sárgabarackot hámozatlanul, de kimagozva, szilvát kimagozva vagy magozatlanul aszalhatjuk.

A magozott sárgabarackot és szilvát vágott felével felfelé tegyük tálcára vagy deszkára, hogy a melegtõl mielõbb bõrréteg képzõdjön rajta.

Almát, körtét hámozás nélkül, de magházát kivágva, vékonyan szeletelve aszaljunk. A gyümölcsszeleteket erõs fehér cérnára is felfûzhetjük, és ezeket a füzéreket akasztjuk a napra, de ezeket is takarjuk le tüllel a legyek, a por stb. ellen. (A gyümölcsszeletek egyforma vastagok legyenek, mert csak így aszalódnak egyenletesen.)

Aszalt körte 1.
Elkészítése: Hámozzuk meg, vágjuk ketté és magházát, valamint a mellette lévõ kemény részt vájjuk ki. Kenjük be citromlével, fektessük rácsra úgy, hogy ne érjenek össze, majd a rácsot tepsire téve 70 °C-os sütõben néhány óra alatt szárítsuk meg.
Fõleg sós, serpenyõs húsok készítésénél használhatjuk.

Aszalt körte 2.
Aszalni bármiféle körte jó, és ha bõ gyümölcstermés van, kivált falun, - igen megérdemli a bajlódást. Fojtós körtét, mely másképpen nem élvezhetõ, így igen jól lehet értékesíteni.
Elkészítése: A körtéket nagy fazékba kell tenni, és hideg vizet kell reá önteni. Ha jól felfõtt, ki kell borítani deszkára, és meg kell hámozni. A meghámozott körtét rakjuk szárító-deszkára sorba és tegyük gyengén befûtött sütõ-kemencébe, a honnan miután egészen összehúzódik, kiszedjük, megfordítjuk másik felére, és ismételten rendbe rakva a deszkán megint betesszük, ugyancsak kevéssé fûtött kemencébe. Másnap megint szedjük ki és két kis tiszta deszka közé téve, kézzel kell reá nehezedni, hogy kissé meglapuljon. Ha mindet így lepréseltük, újra a deszkára tesszük, és erõs napon többször meg forgatva kiszárítjuk, hogy szép világos barnaságát ne váltsa fel a körte igen rút fekete színnel. Mikor egészen megszáradt, célszerû a legszebbeket bemártani sûrû cukor szirupba, mert így igen szép lesz s az íze is sokkal finomabb. Nagy üveg kantába, vagy vászonzacskókba szellõs helyre rakjuk el, hogy a levegõ átjárja, mert zárt helyen idõnap elõtt megpenészedik.(Zilahy)

Aszalt, lapított sárgabarack
Elkészítése: Sárgabarackot is aszalhatunk a szilvához hasonló módon, de nem hámozzuk meg, majd kimagozás után a megtört és lehéjazott barackmagot visszatesszük, és a barackot laposra nyomkodjuk. Meleg, napos idõben a szárítást, aszalást a napon végezzük, de éjszakára a gyümölcsöt tegyük langyos sütõbe, így hamarabb megaszalódik.

Aszalt, lapított szilva (prünella)
Sárga vagy kék szilvából, ringlóból készíthetjük.

Elkészítése: A gyümölcsöt szûrõbe téve 1-2 percre lobogva fövõ vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, és a szilvákat enyhén meszes vízbe tesszük fél napra. (A víz éppen csak fehér legyen.) Ezután többször váltott hideg vízzel leöblítjük, és lecsurgatjuk. Egy nagyobb tepsire fehér csomagoló- vagy itatóspapírt helyezünk, rátesszük a gyümölcsöt egy rétegben, és gyengén elõmelegített sütõben, nyitott ajtó mellett, lassan szárítjuk. Mikor félig megaszalódott, a magokat kis hegyes kés segítségével kiszedjük, és újból a sütõbe téve folytatjuk az aszalást, közben a már kimagozott szilvákat laposra nyomkodjuk. A jól megaszalódott gyümölcsöt úgy tesszük papírdobozba, hogy az egyes rétegeket, sorokat zsírpapírral elválasztjuk. Száraz helyen tartjuk. A doboz tetejét néhány helyen szurkáljuk át, hogy levegõt kapjon, nehogy befülledjen. Sárgabarackot is aszalhatunk hasonló módon, de azt nem hámozzuk meg, majd kimagozás után a megtört és lehéjazott barackmagot visszatesszük, és a barackot laposra nyomkodjuk. Meleg, napos idõben a szárítást, aszalást a napon végezzük, de éjszakára a gyümölcsöt tegyük langyos sütõbe, így hamarabb megaszalódik.

Szilva, meggy, cseresznye
A cseresznyét, meggyet kimagozás nélkül, csak szárától megtisztítva tegyük tálcára tett papírra és erõs napon, hogy minél elõbb száradjon, a darazsaktól, legyektõl védve aszaljuk. Éjszakára a tálcát vigyük száraz helyre, mert a hajnali harmat, esetleg esõ tönkreteheti. Ha nincs nap, akkor a gyümölcsöt terítsük szét egy tepsin, és a langyos sütõben szárítsuk meg.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!