2024.03.29. - Auguszta

Mézes diópálinka

Hozzávalók: 1 l tiszta alkohol, 20 dkg puha zöld dió, 50 dkg virágméz, 1 dkg szegfûszeg, 1 dkg õrölt fahéj.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A diót váltott vízben többször átmossuk, nagyon apróra összevágjuk, és beletesszük az alkoholba. Jól ledugaszolt üvegben legalább négy hétig hûvös helyen hagyjuk állni. Ezután beleszórjuk a megroppantott szegfûszeget és a fahéjat. 5 dl vizet felforralunk, belecsorgatjuk a mézet, de már csak egyet forralunk rajta.

A tûzrõl lehúzzuk és hagyjuk teljesen kihûlni. A tetején képzõdött habot gondosan leszedegetjük. A diós-fûszeres alkoholt (a diódarabkákkal együtt) jó nagy befõttes üvegbe tesszük, majd hozzáöntjük a mézes vizet. Jól összekeverjük és letakarjuk. Hûvös helyen két hétig érleljük, idõnként megkeverjük. Ezután elõször szitán, majd gézen vagy tüllön is átszûrjük. Kisebb méretû palackokba töltjük, és jól ledugaszoljuk. Akár azonnal is fogyasztható. Megjegyzés: Remek ízesítõ fagylaltokhoz, krémekhez, de magában is különleges, nagy alkoholtartalmú ital.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!