2024.04.23. - Béla

Rozmaringos kacsasült

Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg alma, 15 dkg apró hagyma, 2 ág rozmaring, 1 konyhakész kacsa (kb. 2,5 kg), 2,5 dl almalé, 2 evõkanál ételízesítõ (pl. Knorr).
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A körethez: 4 alma, 2 dl almalé, 8 teáskanál ribizli lekvár.

Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát kiemeljük. A hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk. A rozmaringot leöblítjük. A kacsát megmossuk, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. Az almát, a rozmaringot a kacsa hasába tesszük, a nyílást összetûzzük. A sütõt 180 fokra elõmelegítjük.

A kacsát mellével lefelé rosttal ellátott tepsibe tesszük, aláöntünk 2,5 dl vizet, és 45 percig sütjük. Megfordítjuk a kacsát, és további 70 percig sütjük. A vizet pótoljuk alatta. Szép ropogós lesz a bõre, ha az utolsó 10 percben nagyobb fokozatra kapcsoljuk a sütõt, és a kacsát bekenjük hideg sós vízzel. Kivesszük a kacsát, melegen tartjuk.

A pecsenyelevet zsírtalanítjuk, összekeverjük az almalével, vízzel kiegészítjük kb. fél literré. Belekeverjük az ételízesítõt, sóval, borssal ízesítjük, és összeforraljuk. A körethez az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, és magházát kivájjuk. Az almákat egymás mellé nagy tálba rakjuk, aláöntjük az almalevet, és kb. 3 percig nem túl puhára fõzzük az almákat. Kiszedjük, közepükbe 1-1 teáskanál ribizli lekvárt teszünk, és a húshoz tálaljuk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!