Hozzávalók: 3 dl fõtt rizs, (maradék is lehet), 10 dkg fõtt füstölt sonka, 1 db egész tojás + 1 tojássárga, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, (vagy margarin), kis fej vöröshagyma, 1 mk törött fehér bors, 1 tk csípõs mustár, ízlés szerint só, zsemlemorzsa a bundázáshoz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A tojásokat habosra verjük és hozzáadjuk a fõtt rizst. Beleszórjuk a fûszereket, belekeverjük a nagyon apróra vágott sonkát, a megolvasztott vajat, a megtisztított és finomra aprított vöröshagymát valamint a mustárt. Az egészet jól összedolgozzuk és nedves kézzel pogácsákat formázunk belõle. Zsemlemorzsában megforgatjuk, és a 180 fokra felhevített olajban nagyságtól függõen 2-4 percig sütjük.
Szûrõlapáttal kivéve lecsöpögtetjük róla a fölösleges olajat, ezután tûzálló tálra tesszük, szorosan egymás mellé.
A tejfölben elkeverjük a reszelt sajtot, és ezt rákenjük a sonkás rizspogácsák tetejére. Elõmelegített forró sütõbe tolva addig pirítjuk, amíg a sajt kissé színesedni kezd a tetején. Vigyázat, nem szabad megbarnítani! Kissé hosszadalmasan készíthetõ, de nagyon ízletes.
Jó étvágyat!